Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Municipiului Chișinău informează că joi, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a fost inaugurată expoziția „Chișinău – o istorie necunoscută”, dedicată Zilei Culturii Naționale.
Evenimentul reunește un număr important de materiale documentare ce ilustrează trecutul istoric al Chișinăului și are drept scop aducerea la cunoștința publicului larg a materialelor arheologice și izvoarelor scrise care reflectă aspecte inedite ale istoriei Chișinăului, din cele mai vechi timpuri și până la începutul secolului al XIX-lea. Obiectele prezentate sunt piese autentice, originale, unele dintre acestea fiind restaurate în cadrul laboratorului instituției muzeale.
În atenția publicului este prezentată și o copie a mențiunii documentare scrise care s-a păstrat despre Chișinău.
Prezentă la eveniment, viceprimarul Angela Cutasevici, a menționat că expoziția deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei conține obiecte-unicat, care descoperă file necunoscute ale istoriei orașului Chișinău.
Viceprimarul a mai ținut să menționeze că municipalitatea, deja al doilea an consecutiv, alocă surse financiare pentru susținerea arheologiei urbane (în anul 2022 au fost alocați 1,7 milioane de lei pentru realizarea săpăturilor arheologice la Biserica „Sfântul Constantin și Elena” (Visterniceni) și în Piața Veche a Chișinăului, curtea Maternității nr. 2, iar pentru anul 2023 sunt alocați 1,2 milioane lei), astfel că o următoare ediție a expoziției nominalizate va putea fi completată cu noi exponate importante pentru istoria locală.
Potrivit organizatorilor, originalitatea expoziției constă în faptul că majoritatea obiectelor prezentate sunt expuse pentru prima dată.
Materialele prezentate constituie un tezaur istorico-cultural ce permite reconstituirea obiectivă a trecutului urbei. Scoase la lumină în urma cercetărilor arheologice din ultimele decenii, exponatele pun în valoare aspecte necunoscute ale istoriei, culturii, demografiei, relațiilor sociale, economice și politice ale Chișinăului din toate timpurile, începând cu vremurile preistorice, trecând prin perioada antică și medievală și ajungând la perioada premodernă.
Expoziția „Chișinău – o istorie necunoscută” va fi deschisă în perioada: 12 ianuarie - 1 iunie 2023.