Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lansarea procesului de creare a Agenției de Dezvoltare Regională Chișinău

   2752

Primăria municipiului Chișinău informează că a fost lansat procesul de creare a Agenției de Dezvoltare Regională Chișinău. Astfel, membrii acestui organ au fost aleși 5 primari din suburbiile capitalei: com. Budești, com. Bubuieci, com. Ciorescu, satul Ghidighici și orașul Sîngera.

În acest sens, Primarul General, Ion Ceban a convocat astăzi o ședință de lucru cu participarea primarilor localităților din componența municipiului Chișinău, în vederea desemnării a 5 reprezentanți ai suburbiilor, care vor fi delegați pentru reprezentare în Consiliul de Dezvoltare Regională Chișinău.

Conform procedurii, au fost înaintate candidaturile primarilor după principiul reprezentării a 5 sectoare (Centru, Botanica, Ciocana, Râșcani, Buiucani). Candidaturile înaintate au fost desemnate prin acordarea votului majoritar.

Procesul-verbal și scrisoarea de însoțire vor fi expediate în adresa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului prin care se va solicita inițierea de  către autoritatea centrală a procedurilor de selectare a unui reprezentant din partea sectorului asociativ și a un reprezentant al mediului de afaceri.

Astfel, componența finală a Consiliului Regional Chișinău urmează a fi aprobată în cadrul unei ședințe ulterioare și va fi constituită din 9 membri: Primarul General al mun. Chișinău, Secretarul Consiliului Municipal Chișinău, 5 primari din suburbii, un reprezentant al sectorului asociativ și un reprezentant din partea mediului de afaceri.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a menționat că în prezent suburbiile municipiului Chișinău sunt defavorizate în raport cu celelalte localități din țară prin lipsa posibilităților de a beneficia de fonduri de dezvoltare regională, drept prevăzut de Legea nr. 438/2016 privind dezvoltarea regională în Republica Moldova. Totodată, crearea ADR Chișinău, va permite deblocarea posibilităților de finanțare a proiectelor de dezvoltare regională din cadrul programelor de dezvoltare aprobate de Guvern.

„Reiterez că astăzi orașul Chișinăul este defavorizat în raport cu distribuirea finanțelor din bugetul de stat. Iar în bugetul municipal nu sunt surse financiare care ar oferi posibilitatea să dezvoltăm atât capitala Moldovei, cât și localitățile suburbane pe măsura așteptării locuitorilor", a declarat primarul general. 

Edilul capitalei a mai spus că la ora actuală Chișinăul contribuie în proporție de 80% la formarea bugetului național, pe baza impozitelor persoanelor juridice rezidente, în timp ce în bugetul local se reîntorc sume derizorii care nu permit dezvoltarea urbei.