Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lansarea Programului „Orașe și comunități sustenabile”, în parteneriat cu guvernele de la Chișinău și București

   1240

Viceprimarul Olga Ursu a participat la lansarea Programului „Orașe și comunități sustenabile”, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Locală „Smart City” Moldova, în parteneriat cu guvernele de la Chișinău și București, proiect de modernizare urbană și rurală, cu o economie dezvoltată și cu investiții în energia verde.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale din Moldova, Președintele Asociației Române pentru Smart City, Directorul General al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică din București etc.

Viceprimarul Olga Ursu a menționat în discursul său despre transformarea digitală a municipiului Chișinău din ultimii ani, despre activitățile și proiectele realizate de APL Chișinău în contextul modernizării urbane, precum și despre oportunitățile pentru orașe, din punct de vedere economic, utilizarea tehnologiilor SMART, mobilitate urbană, managementul deșeurilor și protecția mediului.

Scopul Proiectului „Orașe și comunități sustenabile” este de a unifica forțele autorităților, specialiștilor și cetățenilor, pentru sporirea calității vieții tuturor membrilor comunității.

Primele 3 obiective ale Proiectului sunt: creșterea economică, eficiența energetică, diversificarea energetică, managementul deșeurilor și protecția mediului. 

Inițiatorii proiectului, împreună cu reprezentanții autorităților vor vizita localitățile Republicii Moldova, pentru a evalua prioritățile cetățenilor, după care va fi lansat Programul de aplicare la proiecte.

Asociația Română pentru Smart City și ICI București - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică vor oferi consultanță și suport în realizarea proiectului.

Cetăţenii, experţii şi reprezentanții mediului de afaceri sunt îndemnaţi să se implice și să propună soluții, care ar contribui la dezvoltarea durabilă a comunității din care fac parte.