Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lucrări de reparație și întreținere a infrastructurii rutiere din municipiul Chișinău, executate pe parcursul săptămânii: 03 – 09 iunie 2024

   755

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 03 – 09 iunie 2024, angajații ÎM Regia „Exdrupo” au intervenit cu lucrări de reparație a drumurilor publice municipale, prin frezări masive și plombări cu asfalt fierbinte.

Astfel, au fost executate frezări ale asfaltului uzat de pe carosabil, pe o suprafață totală de circa 9 000 m², cele mai mari volume fiind realizate pe str. Vladimir Korolenco, unde săptămâna trecută a început reabilitarea integrală a străzii, cu ulterioara asfaltare, dar și pe str. Alba Iulia, unde s-a frezat și s-a asfaltat o suprafață de peste 6000 m² de carosabil.

Spectrul lucrărilor executate include și reparația sau înlocuirea bordurilor, restabilirea canalizării pluviale și a altor rețele din zona drumului, prin ridicarea la cotă sau schimbarea receptoarelor și gurilor de vizitare.

În același timp, pe mai multe străzi principale și secundare au continuat acțiunile de lichidare a situațiilor de avariere, prin plombarea gropilor.

În paralel, au fost executate lucrări de supralărgire a carosabilului în intersecția străzilor Socoleni și Calea Orheiului, fiind așternute straturile de nisip și pietriș, iar în săptămâna curentă va începe asfaltarea noii benzi de virare.

Totodată, s-a lucrat la montarea bordurilor de la carosabil în intersecția străzilor Gheorghe Cașu și Nicolae Testemițeanu, Grădina Botanică și Pădurii, dar și pe str. Ștefan Neaga.

Angajații de la întreținerea drumurilor au fost implicați și la înlăturarea consecințelor ploilor torențiale, însoțite de grindină și de vânt, fiind curățate peste 800 grilaje și receptoare a apelor pluviale.

De rând cu aceste lucrări, au fost salubrizate sau curățate de nămol mai multe străzi principale și secundare din oraș, fiind efectuate 50 de curse de evacuare a gunoiului.

Pentru sporirea siguranței la trafic, săptămâna precedentă au continuat acțiunile de înnoire a marcajelor rutiere, astfel Î.M. Regia „Exdrupo” a aplicat marcaje pe o suprafață totală de circa 3400 m², în toate sectoarele orașului.

În paralel, sunt executate lucrări de trasare a marcajelor și de către agentul economic contractat de Direcția Generală Mobilitate Urbană.

De asemenea, au fost reparate 50 de indicatoare rutiere.

În cadrul proiectelor contractate de Direcția Generală Mobilitate Urbană, continuă acțiunile de reparație capitală a podului din str. Mihai Viteazul, unde, în paralel, se identifică soluții privind amenajarea unei căi de acces, care va degaja fluxurile de transport în această zonă, cu posibilitatea traversării peste calea ferată.

În perioada de referință, continuă și lucrările de reabilitare a acceselor către școli și grădinițe, în sectoarele Buiucani și Râșcani, dar și cele de reparație a trotuarelor de pe bd. Renașterii Naționale.

Cât privește bd. Decebal, aflat în reparații, lucrările de restabilire a zonelor pietonale și a celor adiacente sunt pe final, urmând reparația carosabilului.

Angajații Regiei „Exdrupo” au început frezarea integrală a suprafeței asfaltice uzate, cu ridicare la cota a fântânilor de vizitare a rețelelor, după care va fi așternut asfaltul, pe o suprafață totală de circa 60 000 m².

În cadrul proiectului de reabilitare a bd. Decebal va fi modernizat iluminatul public, dar și obiectivele de semafoare.

În acest context, au început lucrările de proiectare a organizării circulației rutiere pentru această stradă, fapt ce va permite continuarea și dezvoltarea benzilor dedicate pentru transportul public, dar și crearea infrastructurii necesare pentru securizarea pietonilor la traversarea trecerilor pietonale.