Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria municipiului Chișinău informează că la aproape 2 ani de la debutul situației pandemice prin infecția COVID-19, APL Chișinău a întreprins un șir de măsuri în vederea gestionării problemelor nou-apărute, reevaluând prioritățile de dezvoltare a municipiului, acționându-se prompt acolo unde a fost necesar.
Pentru a oferi suport cetățenilor din capitală și din suburbii, în domeniile afectate de situația pandemică, municipalitatea a întreprins măsuri fără precedent pentru Republica Moldova, implementând proiecte unice și inovative, exemplele cărora au fost preluate la nivel central, dar și peste hotare:
- Centrul COVID-19 Chișinău de la CIE „Moldexpo"
Primul Centru COVID creat conform practicii internaționale, fiind cel mai important segment în lupta și salvarea oamenilor infectați cu coronavirus din toată țara, atunci când spitalele nu mai făceau față numărului mare de pacienți!
În fapt, Centrul COVID Chișinău a devenit cel mai mare spital Covid din țară, cu o capacitate de 450 de paturi.
- Centru Municipal de Vaccinare anti-COVID
Primul Centru de acest fel din republică, unde la prima etapă au fost imunizați mii de profesori, educatori, cadre auxiliare din cadrul instituțiilor de învățământ din capitală, taxatori, șoferi și alți angajați ai Î.M. RTEC, Î.M. PUA, după care și alte grupuri de cetățeni din municipiu.
- crearea Bibliotecii Digitale „educatieonline.md"
Biblioteca digitală a devenit un instrument de alternativă pentru studiul la distanță, utilizat de elevi, profesori și părinți, inclusiv de conaționalii noștri din diaspora. Platforma digitală conține 7674 de lecții video, materiale interactive și a ajuns la milioane de vizualizări și interacțiuni, mii de vizitatori activi în țară și peste hotare. Numărul acestora s-a triplat în ultima săptămână.
- Deschiderea a 70 de puncte de vaccinare în capitală
În cadrul acestora, toți cetățenii beneficiază de condiții de vaccinare împotriva Covid-19 de maximă siguranță, în corespundere cu standardele internaționale, pe întreg teritoriul municipiului Chișinău.
- puncte mobile de vaccinare: autobuz și troleibuz
Proiect unic, preluat drept exemplu în mai multe țări europene, pentru promovarea vaccinării.
Unitățile au fost dotate cu mobilier, frigidere pentru păstrarea serului, spațiu special amenajat pentru eventualele cazuri de complicații, care pot apărea după vaccin şi alte echipamente medicale.
(Habitaclul unităților de transport este dezinfectat şi aerisit, iar în punctele mobile de imunizare activează echipe medicale din sectorul unde staționează unitatea de transport).
- Corturi amenajate pentru testare la infecția COVID
Acestea au fost instalate pe lângă instituțiile de asistență medicală primară municipale și au drept scop accesibilitatea sporită la testare și fluidizarea rândurilor care se formează în policlinici, din cauza numărului mare de solicitări pentru testare.
- Testarea gratuită a cadrelor didactice
Cadrele didactice nevaccinate din Chișinău sunt testate gratuit. În acest sens a fost organizată o licitație publică, fiind procurat un lot de peste 31.000 teste rapide.
- Maratoane de vaccinare organizate de Primăria Chișinău, inclusiv la Palatul Republicii și la Centrul Municipal de Vaccinare, maratoane desfășurate împreună cu asociația MĂR, cu agenții economici din sectorul HoReCa.
În cadrul acestor acțiuni, toți participanții dornici de a se imuniza au primit vouchere pentru utilizare în punctele de alimentație publică.
- Activarea practic a tuturor spitalelor municipale pentru internarea și tratamentul pacienților cu COVID-19
Astfel, spitalele municipale au preluat 60% din numărul total de paturi cu profil COVID la nivel național.
Mai mult, în cadrul spitalelor municipale a fost mărit de 4 ori numărul de paturi de terapie intensivă.
- Suport oferit sectorului HoReCa
Primăria Chișinău a venit în susținerea agenților economici din domeniu, pentru a face față situației, în contextul restricțiilor impuse în perioada cu Cod Roșu de COVID. În perioada pandemică, agenții economici aveau posibilitatea să amenajeze mese și scaune în aer liber.
Municipalitatea a aplicat o scutire în mărime de 50% față de taxa stabilită pentru unitățile comerciale sau de prestări servicii din domeniul HoReCa pe perioada menținerii pragului de alertă Cod Roșu.
- Deschiderea unei noi secţii de terapie intensivă şi reanimare cu o capacitate de 14 paturi - instituită de la zero la IMSP SCM „Sfânta Treime".
Secția este dotată cu echipamente şi dispozitive medicale de ultimă generație (ventilatoare, maşini de anestezie, monitoare, rețea centralizată de oxigen, paturi multifuncţionale etc.)
- Transport public gratuit
Trei luni de zile, în primul val de pandemie, călătoriile în transportul public erau gratuite, iar în unitățile sunt și în prezent asigurate cu măsuri de protecție de dezinfectare.
Primăria municipiului Chișinău a investit în acești 2 ani de pandemie sute de milioane de lei pentru gestionarea eficientă a crizei COVID-19.
Primarul General, Ion Ceban, a menționat în context că municipalitatea va depune efort și în continuare, pentru a implementa proiectele sociale necesare, în vederea promovării vaccinării și ameliorării consecințelor cauzate de pandemie.