Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Măsuri suplimentare pentru soluţionarea problemei maidanezilor

   2778

Primăria Chişinău intensifică acţiunile de combatere a câinilor vagabonzi. În acest sens, primarul general Dorin Chirtoacă s-a pronunţat pentru elaborarea unor norme legislative, care ar prevedea mecanismul de înregistrare a animalelor şi pedepsirea abandonului. 
În cadrul şedinţei operative de la Primărie, primarul de Chişinău a menţionat că va înainta o iniţiativă legislativă prin care să fie stipulat modul de înregistrare şi evidenţă a animalelor şi pedepsirea persoanelor care le abandonează. Acelaşi act normativ va conţine prevederi referitoare la responsabilitatea stăpânului faţă de înmulţirea animalelor. 
De asemenea, prin lege trebuie obligate întreprinderile, instituţiile, şantierele de construcţii şi parcările etc., să renunţe la paza bunurilor cu ajutorul animalelor şi să apeleze la instituţiile specializate în acest sens. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, una din cauzele creşterii numărului de maidanezi este faptul că la oraş se procedează ca la sat – omul îşi păzeşte averea cu haita de câini. În opinia primarului, stăpânii acestor animale trebuie să răspundă de îngrijirea acestora sau să le predea la Azilul de câini. 
Primarul de Chişinău a solicitat serviciilor municipale responsabile prezentarea unui raport, la fiecare două săptămâni, privind numărul maidanezilor prinşi şi câţi dintre aceştia sunt revendicaţi de către stăpân. În continuare, municipalitatea va aplica decizia Consiliului local Chişinău, care prevede că animalele care nu sunt revindecate de stăpânii lor timp de 10 zile, urmează a fi eutanasiate. 
Pe parcursul lunii ianuarie curent, au fost prinşi peste 2 mii de maidanezi, la solicitările locuitorilor. Iar în anul 2009 au fost adunaţi circa 20 mii de câini vagabonzi. În comparaţie cu anii precedenţi, când erau prinşi în jur de 13 – 15 mii de câini fără stăpân. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău