Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Chișinău în colaborare cu medici experți și reprezentanți ai societății civile a elaborat, în premieră, Programul municipal de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și a altor infecții comunicabile. Pentru implementarea programului, din bugetul municipal, în anul curent, au fost prevăzuți 500 mii lei.
Despre aceasta a comunicat viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, în cadrul unui briefieng de presă, desfășurat astăzi de Ziua internațională a comemorării persoanelor decedate de HIV/SIDA. Evenimentul a avut loc în scuarul Europei din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt" și se înscrie în campania „Virusurile sunt diferite, oamenii - aceiași" organizat de A.O. „Inițiativa Pozitivă".
Potrivit viceprimarului, HIV/SIDA este o boală care poate fi prevenită, aceasta fiind dovedită ştiinţific de intervențiile eficiente de prevenire, care reduc riscurile de transmitere a infecției.
„Persoanele care se testează la timp de HIV și află că sunt infectate pot face schimbări semnificative de comportament pentru a-și îmbunătăți şi menţine starea de sănătate, precum și pentru a-i proteja pe cei din preajmă. În acest context, Primăria Chișinău susține programe şi dezvoltă proiecte municipale de prevenire a HIV/SIDA și de îngrijire a sănătății", a menționat Angela Cutasevici.
După briefingul de presă a avut loc iluminarea solemnă a lumânărilor pentru a comemora pe cei care și-au pierdut viața de HIV/SIDA.
E de menționat că, în ultimi 30 de ani, circa 14 mii de persoane din Republica Moldova au fost diagnosticate cu HIV, dintre care 4 mii au decedat din cauza SIDA.