Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria municipiului Chișinău îndeamnă elevii și părinții să utilizeze pe perioada suspendării lecțiilor în clase cu prezența fizică, generată de situația epidemiologică, resursa informațională creată de municipalitate - biblioteca digitală, www.educatieonline.md.
Biblioteca digitală conține 7674 de lecții video: 4512 în limba română și 3162 lecții în limba rusă la disciplinele de bază, pentru clasele 1-12.
Elevii pot viziona lecțiile de acasă, împreună cu familia, accesând link-ul www.educatieonline.md, fără a fi necesar să se logheze sau să-și creeze un cont.
Lecțiile video sunt însoțite și de activități interactive sub forma unor jocuri virtuale.
Elevii pot exersa temele studiate independent, de acasă, pentru că exercițiile oferă feedback instantaneu, cu indicarea răspunsurilor corecte și greșite, și certificate digitale pe numele elevilor cu scorul obținut la final.
Totodată, elevii care nu au acces la internet, pot accesa lecțiile de la TV, din grila disponibilă prin Rețeaua națională Radiocom.
Adițional la lecțiile în baza curricumului școlar, pe site au fost plasate multe alte materiale suplimentare în categorii cum ar fi „Siguranța online", „Sfatul logopedului", „Sfatul psihologului", „Securitatea personală" și „Educație parentală".
Cadrele didactice pot expedia link-urile lecțiilor ca suport pentru tema pentru acasă, recapitulare, pregătirea pentru teste, examene și evaluări, fortificarea cunoștințelor acumulate.
Linkurile pot fi plasate în grupurile create pentru elevi și părinți pe orice rețea de socializare sau telefonie mobilă: Google Classroom, Viber, Messenger, Telegram, etc.
Pentru a veni în ajutor cadrelor didactice tinere și cadrelor didactice care nu au mai lucrat cu biblioteci virtuale, municipalitatea a elaborat Ghidul de utilizare a Bibliotecii virtuale „Educație online", care poate fi descărcat de pe pagina de Facebook a proiectului: (2) Educație Online - Posts | Facebook
Pentru a oferi suport cadrelor didactice interesate să integreze eficient resursele bibliotecii în procesul de predare la distanță, a fost elaborat Programul asincron de instruire „Didactica utilizării Bibliotecii digitale": Programul de instruire „Didactica utilizării Bibliotecii digitale" (Runda 2) | DGETS (chisinauedu.md)
În context, Primarul General, Ion Ceban, a informat că biblioteca digitală, www.educatieonline.md, elaborată de Primăria Chișinău la începutul pandemiei de COVID-19, continuă să se dezvolte, iar în prezent această resursă a înregistrat milioane de vizualizări și interacțiuni, mii de vizitatori activi în țară și peste hotare.
E de menționat că, în perioada 1 octombrie - 30 decembrie 2021, au fost instruiți 300 de formatori locali din municipiul Chișinău și din raioanele țării în baza cursului „Didactica utilizării Bibliotecii digitale", care au organizat sesiuni de instruire în colaborare cu OLSDÎ-urile locale, cu participarea a peste 3500 de profesori din Republica Moldova. Astfel, biblioteca digitală are o acoperire națională.
De asemenea, în luna octombrie 2021, a fost lansată cea de-a treia rundă a Proiectului „Educație online fără hotare" la care s-au înregistrat peste 2000 de instituții din Republica Moldova și România care vor colabora virtual până la finele anului școlar (mai 2022) în baza resurselor digitale oferite de bibliotecă.