Primăria Chișinău a desemnat laureații Premiului Municipal pentru Tineret 2024
Primăria municipiului Chișinău a solicitat susținerea Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie privind implementarea unor activități pentru o mai bună gestionare a domeniului medical din capitală, în contextul pandemiei de COVID-19.
Un demers în acest sens, a fost prezentat astăzi de reprezentanții subdiviziunilor municipale, în cadrul ședinței comisiei parlamentare de profil, care urmează a fi examinate de către aleșii poporului.
Primul subiect ține de înregistrarea cât mai urgentă de către Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal a Registrului Covid-19 Chișinău, elaborat pe platforma JIRA. Acest sistem operează cu datele personale ale pacienţilor infectați cu coronavirus, care se tratează acasă. Registrului Covid-19 Chișinău este un produs conceput pentru gestionarea eficientă și simplificată a datelor printr-un sistem de acces rapid și urmărire în timp real a sarcinilor prin fluxuri personalizate, utilizând telefoanele mobile de către pacienți. Prima solicitarea este ca Platforma să fie folosită la nivel național, astfel nu va fi dublată munca medicilor.
Al doilea subiect propus spre examinare de către reprezentanții subdiviziunilor municipale ține de vaccinarea împotriva Covid-19 a cadrelor didactice, care se află în zona de risc. Astfel, se solicită ca în cadrul etapei II de vaccinare să fie imunizate şi cadrele didactice din capitală, iar în acest scop să fie alocate 28 mii doze de vaccin. Argumentul este că în municipiul Chişinău este cea mai gravă situație în ceea ce ţine de numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus, iar după practica internațională, prioritar sunt vaccinate persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire din regiunile unde exista cea mai înaltă incidență de infectare.
A treia solicitare către Comisia parlamentară de profil ține de finanțarea de către CNAM, prin cost-tratat în afara sistemului DRG, a cazurilor Covid-19, cu includerea tuturor cheltuielilor de spitalizare și tratament. În acest caz, reprezentanții subdiviziunilor municipale au cerut suportul deputaţilor, pentru facilitarea discuțiilor și efectuarea modificărilor legislative în acest sens.
În context, primarul general, Ion Ceban, a menționat că este necesar de a modifica prevederile existente pentru efectuarea procurărilor pe perioada de urgență în sănătatea publică, similar ca în perioada de Situație Excepțională, adică oferirea posibilităţii de a procura utilajele și echipamentele medicale direct de către instituțiile medicale.
,,Dacă există posibilitatea să fie făcut nemijlocit în cadrul poliței de asigurare sau să ne orientăm pe un program municipal. Este necesară educația pacienților pentru monitorizarea permanentă a saturației de oxigen în sânge - efectuarea pulsoximetriei. Aceste dispozitive medicale sunt accesibile și pot fi procurate câte unul în fiecare familie - ca și termometrele sau aparatele pentru măsurarea tensiunii arteriale", a specificat primarul capitalei.
Edilul capitalei s-a arătat interesat ca deputații din Comisia parlamentară de profil să ofere un aviz pozitiv pentru subiectele propuse de către reprezentanții subdiviziunilor municipale.