Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Chișinău informează că pe parcursul săptămânii precedente a fost înregistrată o creștere extinsă a numărului de îmbolnăviri prin infecția cu noul coronavirus, incidența fiind înaltă cu prezența cazurilor grave și foarte grave de infectări prin SARS-CoV-2.
În baza indicatorilor prezentați de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, în capitală se menține stare de urgență în sănătate publică pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu".
Astfel, în prezent, în spitalele municipale sunt internați 1360 pacienți confirmați COVID-19, dintre care, 62 în stare foarte gravă, 614 în stare gravă, 672 - în stare medie și 12 - în stare ușoară.
Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, de către Tatiana Bucearschi, șef al Direcției generale asistență socială și sănătate.
Totodată, în municipiul Chișinău, la ziua raportării, total sunt 94 882 cazuri confirmate COVID-19, recuperate - 71 478 pacienți, decese - 1410 (la data de 21.03.2021).
La rândul său, Primarul General, Ion Ceban, a îndemnat responsabilii municipali pe domeniul de sănătate, să dispună utilizarea la maximum a sistemului JIRA de evidență electronică a pacienților cu forme ușoare de coronavirus.
„Acest sistem permite medicilor de familie să monitorizeze de la distanță starea de sănătate a bolnavilor. Astfel, pacienții trebuie să răspundă la câteva întrebări simple pentru a descrie simptomele. Nu este complicat, important este ca persoana să dispună de un smartphone", a menționat edilul capitalei.
În altă ordine de idei, Ion Ceban, a precizat că urmează să fie transmisă Parlamentului solicitarea pentru a fi organizate audieri pe acest subiect, ca ulterior acest sistem de monitorizare, să fie înregistrat cât mai urgent la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.
„Acum este mult mai ușor să monitorizăm la distanță starea de sănătate a pacienților care sunt acasă cu COVID, este mult mai eficient și operativ, deoarece medicii de familie nu reușesc zilnic să sune pacienții".
Pentru monitorizarea la distanță a pacienților cu forme ușoare COVID-19, aflați la tratament la domiciliu, în prezent, sunt implicați 378 medici de familie și au înregistrați 53 023 pacienți cu COVID-19.
Platforma JIRA a fost lansată de municipalitate în luna aprilie 2020 și permite centralizarea datelor pe fiecare sector, cu evidența listelor pacienților și actualizarea/totalizarea instantanee a datelor.