Consultări publice asupra proiectelor de decizie privind aprobarea bugetului municipal Chișinău și a taxelor locale pentru anul 2025 la Pretura Ciocana
La invitația UNESCO, Primarul General al Municipiului Chișinău, Ion Ceban, a participat la cea de-a VI-ea Conferință Internațională a Orașelor care Învață, desfășurată în Al Jubail, Arabia Saudită, alături de lideri și experți din întreaga lume.
Tema centrală a evenimentului, „Orașele care învață: un viitor durabil pentru toți”, subliniază rolul esențial al educației în dezvoltarea sustenabilă.
Chișinău, membru al rețelei globale UNESCO a Orașelor care Învață din 2020, își reconfirmă angajamentul de a integra educația, dezvoltarea durabilă și protecția mediului în strategiile sale de viitor.
„Edilul capitalei a prezentat viziunea Chișinăului asupra dezvoltării urbane verzi, subliniind proiectele esențiale ale municipalității:
- Extinderea spațiilor verzi;
- Modernizarea transportului public;
- Creșterea eficienței energetice în infrastructură;
- Promovarea practicilor durabile în toate domeniile.
Un pilon esențial al sustenabilității îl reprezintă educația.
Prin intermediul instituțiilor educaționale, centrelor de tineret și centrelor de educație pentru adulți, Chișinău promovează o cultură a responsabilității ecologice, implicând activ cetățenii, atât tinerii, cât și adulții”, a menționat Primarul Capitalei.
În cadrul Sesiunii Paralele 1: „Educația pentru impact la nivel local: importanța centrelor de învățare a adulților în procesul de ecologizare a comunităților”, Primarul General a subliniat importanța educației pentru adulți în sprijinirea dezvoltării durabile și în promovarea acțiunilor locale pentru protecția mediului, menționând că aceste centre reprezintă huburi comunitare active, care facilitează implicarea cetățenilor în adoptarea de practici ecologice și în dezvoltarea comunităților sustenabile.
„Îmi exprim recunoștința pentru angajamentul continuu al UNESCO de a promova educația ca instrument fundamental în construirea unui viitor durabil, fiind și un partener valoros al Chișinăului, care a fost prezentat drept exemplu de bune practici în acest domeniu.
Angajamentul nostru rămâne ferm: un Chișinău mai verde, mai durabil și mai educat pentru generațiile viitoare”, a conchis edilul capitalei.
Prin schimbul de bune practici, colaborarea și parteneriatele internaționale, Chișinău își consolidează poziția în rețeaua globală a orașelor care învață, inspirând și alte comunități să adopte soluții inovatoare pentru viitor.
Evenimentul a reunit participanți valoroși din întreaga lume: primari, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți în educație și sustenabilitate.