Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău organizează pe 13-14 octombrie 2022 un program cultural-științific, în contextul sărbătorii hramului

   1007

În contextul sărbătorii Hramul Orașului Chișinău, Muzeul de Istorie a Orașului desfășoară un program cultural-științific, organizat în parteneriat cu Î.S. Poșta Moldovei, Centrul de Cercetări Filologice al USM, sub egida Direcției Cultură.

Evenimentule este dedicat „Turnului de apă" din Chișinău care a devenit simbolul orașului, marcând în anul curent 130 de ani. Activitatea de bază a Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău se desfășoară în această clădire istorică, construită în 1892, care în prezent are statut de monument de arhitectură industrială de categorie națională, introdus în Registrul monumentelor Republicii Moldova protejate de stat.

Turnul de apă, ca parte a primului furnizor de apă din orașul gubernial, a fost edificat pe cel mai înalt punct al orașului din acea perioadă. Proiectul primei rețele de alimentare cu apă a orașului Chișinău a fost inițiat de către primarul Carol Schmidt și realizat de o echipă mare de arhitecți și ingineri din Chișinău și Odessa, printre care arhitectul A. Bernardazzi și inginerul englez Edmund Harris. 

13 octombrie  2022

14:00 - 16:00

Mesaje de salut -    Marina Damian, șef interimar al Direcției Cultură a Consiliului Municipal Chișinău -  Valeria SURUCEANU, director al Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău

14:00 - 14:30

1. Prezentarea cărții poștale „Turnul de apă din Chișinău -130 de ani" elaborată de Poșta Moldovei.

-  Roman COJUHARI, administrator interimar  Î.S. „Poșta Moldovei"

2. Prezentarea filmului documentar „Turnurile de apă: reperele simbolice ale Chișinăului", realizat în cadrul proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor Republicii Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii".

Aliona GRATI, doctor habilitat în filologie, conferențiar universitar.

Mariana ȘLAPAC, dr. habilitat, Membru corespondent al AȘM

3. Vernisarea expoziție de pictură „Orașul meu pe șapte coline", autor Inga EDU, artist plastic, membru al UAP din Republica Moldova.

14 octombrie 2022

10:00 - 18:00 - Master-class în domeniul artelor textile: Tehnici tradiționale „Călătoria tapiseriei în timp", prezentat de Raisa Lungu, membru al Uniunii meșterilor populari, în parteneriat cu Asociația Regională a Laboratoarelor de Creație Populară din Tighina. (Acțiune desfășurată cu suportul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii (V)", finanțat de UE și implementat de PNUD.