Pagina oficială a Municipiului Chișinău

O delegație reprezentativă a Primăriei Chișinău participă la Conferința anuală BERD GREEN CITIES, MAKE GREEN A REALITY

   1282

O delegație de la Primăria Chișinău, în frunte cu Primarul General, Ion Ceban, participă zilele acestea la Conferința anuală BERD GREEN CITIES 2022, MAKE GREEN A REALITY, care se desfășoară la Viena, Austria.

Edilul capitalei a rostit un discurs în cadrul Forului, în care a vorbit despre Chișinău și despre proiectele municipale desfășurate în prezent.

Ion Ceban a ținut să menționeze că Documentul de planificare strategică și dezvoltare durabilă „Chișinău – Oraș Verde – Planificare strategică a Municipiului Chișinău”, a fost printre primele documente promovate de la începutul mandatului său, în vederea includerii capitalei noastre în cadrul inițiativei „Orașe verzi” a BERD.

Potrivit edilului, această măsură reprezentă un pas important realizat de municipalitate pentru îmbunătățirea mediului urban.

În Documentul de planificare strategică sunt incluse toate sectoarele municipiului, care sunt interconectate prin proiectele de dezvoltare desfășurate. Aici este vorba de mobilitate urbană și transport durabil, energie durabilă și eficientă, resursele regenerabile, managementul deșeurilor și infrastructura „verde-albastră” rezistentă la factorii climatici.

Municipalitatea are stabilite pe agenda sa de lucru un șir de obiective majore, care au fost enunțate și la Forumul economic, organizat recent la Chișinău. Aceste deziderate vor fi realizate împreună cu partenerii de dezvoltare, interni și externi.

Primarul General a punctat planurile prioritare de investiții în municipiul Chișinău, care reies din problemele prioritare ale orașului, precum: performanța energetică slabă, atât a clădirilor publice, cât și a celor private,  unități de transport învechite (atât publice, cât și private), gestionarea deșeurilor și rata scăzută de reciclare.

Totodată, Ion Ceban a menționat despre proiectele care sunt implementate în prezent în capitală, în contextul provocărilor enunțate, pentru remedierea situației.

Acestea se referă la reabilitarea clădirilor publice și a infrastructurii rutiere, înnoirea unităților de transport public: autobuze și troleibuze, introducerea treptată a iluminatului public eficient energetic, reabilitarea exploatării resurselor de apă și a tehnologiei de epurare a apelor uzate, lucrări pregătitoare pentru reabilitarea poligonului de deșeuri etc.

„Ideea de MAKE GREEN este o REALITATE, care trebuie să fie una din prioritățile de bază ale unui oraș orientat spre dezvoltare și modernizare, prin utilizarea soluțiilor bazate pe natură. Vom face tot posibilul pentru a promova și a implementa conceptul MAKE GREEN A REALITY", a mai declarat Primarul.

Pe parcursul a două zile de aflare la Viena, delegația de la Chișinău are stabilite diverse întrevederi și vizite de studii.