Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Omagierea poetului Grigore Vieru

   2791

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a depus astăzi flori la bustul lui Grigore Vieru pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, cu prilejul aniversării a 75-a de la naşterea poetului. 
La manifestarea de omagiere a lui Grigore Vieru, organizată de Uniunea Scriitorilor din R. Moldova, au venit deputaţi în Parlament, membri ai Cabinetului de miniştri, reprezentanţii Primăriei Chişinău, precum şi cititori ai operei poetului. În discursul său, primarul general Dorin Chirtoacă a menţionat că a-l omagia pe Grigore Vieru este o datorie. „Venim aici, la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, cu sufletele încărcate de durere, îndureraţi pentru că ne dorim să-l avem alături”, a remarcat primarul capitalei, precizând că „Grigore Vieru în permanenţă este printre noi, iar spiritul lui este în mijlocul nostru. 
Cei veniţi la bustul poetului au adus un omagiu simbolic, recitând cu suflet poezii din creaţia lui Grigore Vieru. Către 14 februarie, Primăria Chişinău a organizat o serie de acţiuni pentru comemorarea numelui regretatului poet Grigore Vieru. Este vorba de redenumirea unei străzi centrale din capitală în cinstea lui Grigore Vieru, un spectacol muzical-literar la Sala cu Orgă, expoziţie de artă la Muzeul Naţional de Artă etc. 
De asemenea, în acest an, la iniţiativa primarului general Dorin Chirtoacă, fiecare copil din municipiul Chişinău şi elevii din cele opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor primi câte o carte de poezii semnată de marele poet. O altă acţiune a Primăriei capitalei este achiziţia de carte în anul 2010 pentru bibliotecile municipale şi cele şcolare a volumelor de poezie semnate de Grigore Vieru. După cum a subliniat Dorin Chirtoacă, cinstirea memoriei poetului însemnă în primul rând cunoaşterea operei lui Grigore Vieru. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău