Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Operatorul municipal de salubrizare a împărțit somații agenților economici referitor la necesitatea contractării serviciilor cu Î.M. Regia „Autosalubritate"

Operatorul municipal de salubrizare a împărțit somații agenților economici referitor la necesitatea contractării serviciilor cu Î.M. Regia „Autosalubritate"

   1367

Primăria Municipiului Chișinău informează că angajații Î.M. Regia „Autosalubritate" au împărțit somații agenților economici privind necesitatea contractării serviciilor de profil și au informat cetățenii orașului despre regulile de stocare a deșeurilor.

În timpul verificărilor efectuate pe teren (platforma de stocare a deșeurilor din strada Șoseaua Hâncești 60/1 din sectorul Centru al capitalei), reprezentanții operatorului municipal de salubrizare au constatat că anumiți agenți economici activează fără contracte cu Î.M. Regia „Autosalubritate", persoane fizice care stau la bloc și aruncă deșeurile generate la alte platforme de gunoi decât cele amenajate conform adresei blocului de locuințe, tomberoane pline cu deșeuri vegetale și cele din construcție.

Inspecția a avut loc în urma unei sesizări a asociației de locatari referitor la supraîncărcarea permanentă a platformei, în pofida faptului că evacuarea deșeurilor are loc conform graficului (stabilit în conformitate cu numărul de locatari și metrii cubi de deșeuri generate).

Astfel, specialiștii operatorului municipal de evacuare a deșeurilor au informat agenții economici prin somații că, conform normelor sanitare trebuie să dețină un contract cu Î.M. Regia „ Autosalubritate", precum și locatarii blocurilor din adiacentul străzilor Șoseaua Hâncești, Gheorghe Asachi și Academiei să arunce deșeurile pe care le generează conform regulilor de sortare și doar la platformele din curțile blocurilor unde locuiesc (nu la cele vecine).

Totodată aceștia au fost informați despre necesitatea depozitării separate a deșeurilor, despre interzicerea aruncării gunoiului vegetal în containerele pentru deșeurile mixte sau în cele pentru reciclare.

Acestea trebuie colectate în pungi de polietilenă și depozitate lângă platforma de stocare, pentru ca ulterior să fie evacuate de către Întreprinderile Municipale Servicii Locative.

Deșeurile provenite din construcții nu se depozitează alături de platformă. Astfel, persoana care face reparație trebuie să încheie contract cu Direcția generală locativ-comunală pentru a beneficia de servicii de evacuare. Deșeurile vegetale cât și cele din construcții sunt transportate la depozitul Ion Pruncul din str. Calea Ghidighiciului, zona Vatra.

Mai mult, informăm că Î.M. Regia „ Autosalubritate" a modificat graficul de evacuare a deșeurilor la depozitul menționat, astfel că de acum înainte deșeurile vor fi evacuate zilnic, față de 3 ori pe săptămână, cât era până acum.

Atragem atenția că, agenții economici și asociațiile de coproprietari în condominiu, care nu au încheiate contracte cu Î.M. Regia „ Autosalubritate" încalcă prevederile „Regulamentului cu privire la salubrizare și asigurarea curățeniei în orașul Chișinău", aprobat prin Decizia CMC nr.12/3 din 23 iulie 2020 ( „Regulament"). Potrivit pct. 90 sub-pct. 7 din Regulamentul menționat, „utilizatorii persoane fizice sau juridice, instituții publice, asociațiile de locatari de orice formă din orașul Chișinău au următoarele obligațiuni: să încheie contract pentru prestarea serviciului de gestionare a deșeurilor cu operatorul desemnat de CMC (...)" . În același timp, prin Regulamentul dat, Î.M. Regia „Autosalubritate" a fost desemnat operatorul unic de gestionare a deșeurilor municipale din Chișinău.  

Respectiv, în corespundere cu pct. 95 din Regulament: „(...) Persoanele fizice și juridice, instituțiile publice, asociațiile de locatari de orice formă, care încalcă prevederile prezentului Regulament, vor fi sancționate în conformitate cu art.181, Cod Contravențional.

Î.M. Regia „ Autosalubritate", vine cu un apel către agenții economici, dar și către locuitorii capitalei, să mențină curățenia în spațiile publice, pe terenurile aferente blocurilor de locuințe și să respecte regulile de sortare a deșeurilor pe care le generează.

Doar prin implicarea întregii comunități putem contribui la un oraș curat, bine amenajat și un mediu protejat!