Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Oraşul Chişinău mai are 8 cetăţeni de onoare

   2500

Consiliul Municipal Chişinău a decis la ultima şedinţă conferirea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Chişinău pentru 8 personalităţi marcante din lumea artistică şi culturală a republicii.

Aceştia sunt:

Anastasia Lazariuc, interpretă de muzică uşoară, artistă a poporului, laureată a concursurilor naţionale şi internaţionale;

Nicolae Botgros, artist al poporului, conducător al Orchestrei Naţionale de muzică populară „Lăutarii";

Glebus Sainciuc, artist plastic, autor al măştilor unor oameni de cultură şi artă din Moldova, dar şi din străinătate;

Valentina Rusu-Ciobanu, pictoriţă, promotoare a valorilor culurale naţionale în decurs de 6 decenii;

Gheorghe Vrabie, artist plastic, autorul stemei de stat a R. Moldova, precum şi a simbolurilor Chişinăului - stema şi drapelul capitalei;

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici (post mortem) şi Mihai Munteanu, solist al Operei Naţionale, artist al poporului.

Persoanele care se învrednicesc de titlul de cetăţean de onoare al oraşului Chişinău   beneficiază de facilitaţi în transportul public, primind la solicitare un abonament gratis pentru călătoria cu troleibuzul sau cu autobusul în raza oraşului. De asemenea, deţinătorii respectivului titlu onorific achită doar 50 la sută din factura pentru serviciile comunale. Dacă titlul de cetăţean de onoare este acordat post-mortem, facilităţile la utilităţi le revin urmaşilor acestora.

Din anul 1991 şi până în prezent, de titlul de cetăţean de onoare al municipiului Chişinău s-au învredinicit 37 personalităţi marcante din Moldova şi din străinătate.

 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău