Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a întreprins astăzi o vizită de lucru la Staţia de epurare a apelor din Chişinău, unde se execută lucrările de deshidratare a nămolului prin intermediul tehnologiei „Geotube”. La 1 ianuarie a.c., la Staţia de epurare a apelor s-a încheiat proiectul pilot de deshidratare a nămolului şi au demarat lucrările prevăzute în cadrul Proiectul de Executare „Geotube”.
După cum a informat directorul SA „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, în cadrul proiectului pilot „Geotube”, au fost deshidratate circa 90 mii metri cubi de nămol brut. În acest sens, au fost utilizaţi 40 de saci de diferite dimensiuni, fiind ocupaţi doar 1,25 hectare de platforme. Potrivit lui Becciev, în condiţiile de deshidratare cu aplicarea tehnologiilor anterioare, ar fi fost necesare 6 hectare de platforme de uscare. De asemenea, nămolul pompat în această perioadă a fost deshidratat în decurs de o lună. Anterior, în acest sens era necesar un an jumate.
Directorul Regiei „Apă-Canal Chişinău” a menţionat că în urma proiectului pilot s-a stabilit şi dimensiunile optime ale sacilor care vor fi utilizaţi ulterior în cadrul Proiectului de execuţie. Până acum, toate instituţiile de protecţia mediului au avizat pozitiv continuarea proiectului de deshidratare a nămolului.
În context, primarul general Dorin Chirtoacă a apreciat rezultatele obţinute în urma proiectului pilot de deshidratare a nămolului prin tehnologia „Geotube”. Edilul capitalei a solicitat ca lucrările preconizate în cadrul de execuţie să fie finalizate până la începutul sezonului canicular. Astfel, vor fi eliberate platformele cu suprafaţa de 25 de hectare, unde sunt stocate circa 150 mi metri cubi de nămol. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, efectuarea acestor lucrări va îmbunătăţi starea ecologică şi va diminua esenţial mirosul neplăcut din zonă. Primarul general a mai precizat că doar după eliberarea platformelor de nămol vor putea fi demarate lucrările de reconstrucţie a Staţiei de Epurare din Chişinău.
Proiectul pilot de deshidratare a reziduurilor a demarat în luna septembrie trecut şi a fost desfăşurat de SA „Apă-Canal Chişinău” în colaborare cu Compania olandeză „Tencate”. Pentru demararea proiectului de înlăturare a mirosului de la Staţia de epurare a apei din Chişinău, municipalitatea a alocat 9 milioane lei, pentru procurarea echipamentului necesar.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău