Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primarul general, Ion Ceban, a participat astăzi la dezvelirea plăcii memoriale „Alexei Stârcea", pe fațada clădirii Școlii de Arte din capitală, care poartă numele ilustrului compozitor, cu prilejul aniversării a 55 de ani de la fondare a instituției.
Prin placa comemorativă inaugurată, revine în actualitate, în memoria și conștiința oamenilor, unul dintre compozitorii reprezentativi pentru acest spațiu cultural și spiritual, Alexei Stârcea (1919-1974).
Edilul capitalei a felicitat colectivul Școlii de Arte cu prilejul aniversării instituției și le-a urat realizări remarcabile în continuare. „Aici talentele sunt puse în valoare, fie că sunt din domeniul muzicii sau din alte arte culturale. Dar cert este că elevii care studiază la școala Dumneavoastră devin oameni extraordinari și, ulterior, reprezintă cartea noastră de vizită peste hotarele republicii", a menționat Ion Ceban.
De asemenea, Primarul a înmânat diplome de onoare colectivului cu prilejul jubileului școlii, pentru contribuție substanțială în promovarea valorilor cultural-artistice.
Marian Stârcea, Artist al Poporului, interpret, compozitor, fiul lui Alexei Stârcea a ținut să mulțumească tuturor celor care au contribuit la inaugurarea plăcii memoriale a tatălui său. „Acest gest este o apreciere a adevăratului talent a părintelui meu, care a fost mare patriot și om de cultură", a declarat compozitorul.
La eveniment au mai fost prezenți: viceprimarul de ramură, Angela Cutasevici, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Cercetării, ai Institutului Cultural Român la Chișinău, ai Direcției Cultură a Primăriei, ai Filarmonicii Naționale, Muzeului Național de Artă, cadre diplomatice etc.
Autorii basoreliefului sunt sculptorii Victor Macovei și Ruslan Tihonciuc.
Școala de arte „Alexei Stârcea" este o instituție extrașcolară din subordinea Direcției Cultură a Primăriei Chișinău, fondată în 1965, iar din anul 1989 poartă numele marelui compozitor, interpret și pedagog.