Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Poziţia municipalităţii despre asigurarea cu apometre a consumatorilor

   2857

Primăria municipiului Chişinău califică solicitarea de instalare gratuită a apometrelor în apartamente de către SA „Apă-Canal Chişinău", lansată săptămâna trecută de Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) drept tentativă de manipulare a opiniei publice.

Instalarea de contoare în locuinţele consumatorilor presupune includerea cheltuielilor respective în tarif, ceea ce înseamnă o creştere a serviciului cu circa 60 la sută, a menţionat luni, în cadrul şedinţei operative de la Primărie, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă. „Punerea în aplicare a prescripţiei Agenţiei ar însemna includerea în tarif a costului contoarelor, ceea ce ar  constitui plus circa 5 lei pentru fiecare metru cub de apă. Şi nu cred că cetăţenii ar aproba acest lucru", a menţionat edilul capitalei.

La rândul său, directorul SA „Apă-Canal Chişinău" Constantin Becciev a calificat iniţiativa Agenţiei pentru Protecţia Concurenţei drept „grijă exagerată faţă de consumatorii „Apă-Canal Chişinău" în preajma alegerilor" sau „nişte manipulări adresate consumatorilor mai puţin informaţi". 

Potrivit directorului SA „Apă-Canal Chişinău", cheltuielile privind costurile de contorizare a fondului locativ nu sunt prevăzute de actele normative, la capitolul de cheltuieli ale întreprinderii. Mai mult, furnizorul de apă este gata să contorizeze din contul său, cu condiţia că respectivele cheltuieli vor fi incluse în tariful pentru consumatori. Aceste cheltuieli sunt evaluate la circa 200 milioane lei, a precizat Constantin Becciev.

Dacă costurile privind instalarea de apometre vor fi incluse în tarife, se va obţine o majorare a costului serviciului pentru consumatori cu 50 - 60 %, sau de 5,5 lei pentru fiecare metru cub de apă. Astfel s-ar obţine un tarif pentru populaţie de circa 15 lei pentru un metru cub de apă. Potrivit lui Constantin Becciev, „Apă-Canal Chişinău" instalează pe cont propriu contoare numai în limita proprietăţii sale, în limita reţelelor. Limita proprietăţii pentru „Apă-Canal", conform prevederilor actelor normative este peretele blocului locativ. Astfel că Societatea instalează/exploatează contoare la branşament pe cont propriu, iar cheltuielile de instalare/întreţinere a respectivelor instalaţii sunt reflectate în tarifele de operare.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău