Condiții mai bune de activitate pentru beneficiarii Centrului de creație tehnică pentru copii și adolescenți „Politehnic”
Primăria municipiului Chișinău informează că autoritățile locale desfășoară activități de pregătire în vederea reluării activității instituțiilor de educație timpurie din capitală. Astfel, Direcția generală educație, tineret și sport a desfășurat miercuri o ședință cu participarea a 161 de directori de grădinițe, unde a fost discutat mecanismul prevăzut pentru redeschiderea instituțiilor preșcolare în perioada post COVID-19, precum și algoritmii de respectat de către IET în perioada post-pandemică. La reuniune a fost prezentă Angela Cutasevici, viceprimar responsabil de domeniul social.
În cadrul şedinţei cu directorii de grădinițe au fost abordate şi alte subiecte complementare procesului educațional, precum: transparentizarea/publicarea informației despre achizițiile necesare pentru redeschiderea IET; dificultăţile înregistrate în completarea Raportului de autoevaluare propus de ANSP, ANSA; rigorile nou - impuse față de manageri, în contextul situației pandemice, în vederea realizării intervențiilor de exterior, pe teritoriul instituțiilor de educație timpurie.
Viceprimarul Angela Cutasevici s-a referit la necesitatea intensificării acţiunilor de management pentru asigurarea respectării normelor sanitare, stabilirea modalităţii de examinare a stării de sănătate a copiilor, instruirea angajaţilor etc.
Totodată, Angela Cutasevici a atenţionat despre interzicerea colectărilor ilegale de bani de la părinți, subliniind despre faptul că toate neregulile de acest gen vor fi raportate la Centrul Național Anticorupție.
La rândul său, Andrei Pavaloi, șef adjunct al DGETS a prezentat rezultatele sondajului privind cadrele didactice dispuse de a reveni la serviciu din 15.07.2020 și numărul de copii care vor frecventa IET în perioada următoare. De asemenea, raportorul s-a referit la riscurile şi posibilele soluţii pentru asigurarea condiţiilor de activitate, inclusiv a angajaţilor (pentru protecţia personalului didactic/nondidactic care este supus riscului de infectare cu COVID-19 din cauza vârstei, de peste 63 de ani sau pentru că suferă de boli cronice).
În context, șefii direcţiilor sectoriale educație au raportat despre acţiunile întreprinse în vederea pregătirii spaţiilor IET conform cerinţelor post epidemice: reparații cosmetice, dotarea cu utilaje şi echipamente, asigurarea instituţiilor cu produse de igienă, amenajarea terenurilor şi a spaţiilor adiacente etc.