Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Pregătirea instituțiilor educționale către noul an de studii 2024-2025

   896

Primăria Municipiului Chișinău informează că în capitală a început pregătirea celor 286 de instituții de învățământ general pentru începerea anului școlar 2024-2025.

În prezent, are loc stabilirea priorităților și deciderea asupra volumului de alocații pentru lucrări.

Mijloacele financiare prevăzute pentru reparația capitală a instituțiilor de învățământ municipale pentru anul 2024, conform proiectului de buget, constituie 110 milioane de lei, dintre care peste 54 de milioane sunt pentru învățământ liceal, iar peste 36 de milioane de lei – pentru instituțiile de educație timpurie.

Și asta după ce, în anul 2022 și 2023 au fost făcute investiții semnificative, având în vedere realizarea proiectului de eficientizare energetică a 18 instituții educaționale, implementat de către Primăria Chișinău, cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și al Băncii Europene de Investiții.

Suplimentar, în perioada ultimilor trei ani, din sursele bugetului municipal, s-a intervenit la circa 50 de instituții educaționale, anume pe componenta de eficiență energetică.

Lipsa cadrelor didactice rămâne cea mai mare problemă a sistemului de învățământ din Chișinău.  

Pentru anul de studii 2024-2025, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a solicitat Ministerul Educației și Cercetării spre repartizare în instituțiile municipale 638 de cadre didactice.

Tradițional, și în acest an, Primăria Capitalei va sprijini elevii și profesorii. Astfel, municipalitatea urmează să acorde pentru fiecare copil din familiile defavorizate care merge la școală, un ajutor financiar unic de 700 de lei.

Pentru anul de studii 2024-2025, DGETS a înaintat Primăriei solicitarea de acordare a ajutorului material în I tranșă pentru 6 118 elevi.

Cât privește suportul acordat profesorilor, pe lângă alocațiile de diferit gen, se oferă și oportunitatea de a participa gratuit la activități de formare profesională, de exemplu, de îmbunătățire a abilităților digitale.

Amintim că, în conformitate cu planul de înmatriculare în instituţiile de învăţământ municipale, în acest an a fost planificată înscrierea în clasa I a 10 409 copii.