Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Prezentarea curriculumului cursului opțional „Chișinău meu” și a ghidului de implementare al acestuia

   1828

Primăria Municipiului Chișinău informează că marți, la Liceul „Gheorghe Asachi” a avut loc prezentarea curriculumului cursului opțional „Chișinăul meu” și a ghidului de implementare al acestuia, clasele: III - XII. Între timp, trei echipe de autori lucrează la elaborarea primelor manuale destinate școlilor primare, gimnaziilor și liceelor din municipiul Chișinău. Evenimentul a avut loc în contextul Forumului Municipal Educațional „Chișinău oraș care învață”.

Primăria Municipiului Chișinău, împreună cu Asociația Națională a Tinerilor Istorici și Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural au lansat, în ultimii ai, un proiect educațional care prevede elaborarea Curriculumului unui curs opțional dedicat istoriei Chișinăului, alcătuirea Ghidului de implementare și publicarea unei serii de manuale de istorie locală CHIȘINĂUL MEU (ciclul primar – clasele III și IV, ciclul gimnazial – clasele V-IX și ciclul liceal – clasele X-XII).

Scopul proiectului este promovarea educației istorice durabile în rândul generației tinere din municipiul Chișinău prin intermediul unui curs opțional de istorie locală.

Primarul General, Ion Ceban, a declarat că municipalitatea este onorată și mândră să fie parte a acestui proiect, pentru promovarea Chișinăului și să-l cofinanțeze, la fel ca și alte proiecte de profil, inclusiv arheologie. De asemenea, edilul a menționat importanța cunoașterii straturilor culturale din capitală, în diferite perioade istorice, a evenimentelor care s-au derulat și cum au contribuit acestea la dezvoltarea orașului. Edilul a promis că municipalitatea va continua să încurajeze astfel de inițiative, dar și altele care vin să aducă plus valoare comunității în care trăim.

Viorica Negrei, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a ținut să remarce că importanța studierii disciplinei Chișinăul Meu poate fi explicată printr-o asociere dintre o localitate și o ființă umană: un om care are propria familie, propria istorie și vârstă și toate elementele caracteristice unei persoane, iar o localitate poate să contribuie la formarea unor identități și unor valori.

Acest curriculum are avizul Ministerului Educației și Cercetării, ceea ce oferă dreptul de a declara disciplina opțională Chișinăul Meu, la egal cu celelalte materii care pot fi predate nu doar în municipiul Chișinău, dar de către orice cadru didactic din orice instituție din republică.

În context, viceprimarul Angela Cutasevici a precizat că biblioteca digitală Educație Online include deja multe surse istorice care sunt în context și care pot fi utilizate la predarea disciplinei opționale Chișinăul Meu, pe mai multe teme generice din conținuturile curriculare.

Sergiu Musteață, profesor universitar, președintele Asociației Naționale a Tinerilor Istorici, a venit cu un mesaj către profesorii prezenți în sală, de a încuraja selectarea acestei discipline opționale Chișinău Meu, în condițiile când educația istorică stă la baza formării cetățenești, iar dascălii sunt agenții principali de implementare a acestui nou curs școlar și care vor transmite ceea ce au conceptualizat autorii curriculei.  Potrivit autorilor, denumirea cursului Chișinăul Meu este una reprezentativă, însemnând o asumare de apartenență a locului.  

La rândul său, Alexandru Corduneanu, președintele Grupului Civic pentru Patrimoniu Cultural a menționat că acest curs opțional ar trebui să fie văzut nu doar ca o istorie locală, ci o istorie a personalităților care au activat la Chișinău și o istorie culturală, în primul rând.

Obiectivele proiectului sunt:

Educarea tinerei generații în spiritul cunoașterii și respectul față de trecutul istoric al Chișinăului;

Elaborarea, publicarea și distribuirea manualelor de istorie locală CHIȘINĂUL MEU, în conformitate cu prevederile curriculumului școlar național în vigoare;

Asigurarea a peste 150 de instituții de învățământ preuniversitar din municipiul Chișinău cu manuale de istorie locală;

Dotarea a peste 60000 de elevi și cadre didactice cu manuale de istorie locală CHIȘINĂUL MEU.

Concomitent, Primăria Municipiului Chișinău, împreună cu Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova și Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural mai dezvoltă o serie de proiecte care vin să promoveze imaginea și să descopere istoria orașului Chișinău.