Investiții în școlile de artă din capitală
Primăria municipiului Chișinău informează că vineri a fost prezentat raportul final asupra Studiului de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor auto din capitală. Documentul a fost realizat în perioada 5 aprilie - 20 septembrie 2021, de Compania MTD SRL, în baza contractului de servicii încheiat cu Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație. La eveniment au participat: Primarul general, Ion Ceban, șeful Direcției transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, consilieri, jurnaliști.
Potrivit experților Studiului, scopul documentului este de a stabili regulile de joc pentru toți actorii implicați: APL, operatorii de parcări și posesorii de mijloace de transport personale.
Problema parcărilor poate fi soluționată efectiv printr-un complex de măsuri coordonate pe două aspecte: eliminarea autovehiculelor parcate de pe benzile de circulație, pistele pentru biciclete, benzile de vegetație, trotuare pentru pietoni, curți, parcuri etc. și crearea unui număr necesar de locuri de parcare de capacitate.
De asemenea, în politica de parcare stradală este acordată prioritate creării parcărilor în afara centrului istoric, dezvoltării de parcuri și locuri de promenade, oferind mai mult spațiu pentru pietoni, biciclete și transport public. Altă măsură eficientă ar fi creșterea atractivității transportului public local în scopul diminuării atractivității utilizării autoturismelor personale.
Sondajul realizat în cadrul Studiului de referință arată că majoritatea cetățenilor urbei (cca 75% din respondenți) sunt dispuși să achite până la 10 lei pentru o oră de parcare și până la 300 lei lunar pentru parcările din zona de reședință. Totodată, recuperarea investițiilor ar putea fi obținută deja în anul 2024.
Primarul General a ținut să menționeze că executivul va propune în proiectul bugetului pentru anul 2022 cca 100 de milioane de lei, în scopul organizării locurilor de parcare (în zona istorică a orașului, zona centrală, la periferii (Park & Ride), precum și o sumă pentru parcările din intracartier.
Planul de amenajare elaborat prevede crearea a peste 65,9 mii de locuri de parcare, inclusiv 8,6 mii prin parteneriate publice-private. Analiza cost-beneficiu a arătat că o investiție publică de 70 milioane lei în anii 2021-2022 va asigura fluxuri pozitive in rezultatul gestionării parcărilor începând din 2023.
Prezentare Raport Final Parcari by Primăria Chișinău on Scribd
Fișiere