Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chișinău a semnat un Memorandum de colaborare cu organizația World Vision

   862

Primăria Municipiului Chișinău a semnat un Memorandum de colaborare cu organizația World Vision, o entitate creștin-umanitară care a lansat mai multe programe de susținere a refugiaților din Ucraina în Republica Moldova.

World Vision a venit cu suport financiar în criza refugiaților, atunci când fluxul de ucraineni care treceau prin centrele de plasament amenajate de municipalitate, era foarte mare.

Suportul oferit în gestionarea crizei refugiaților este important pentru municipiul Chișinău, având în vedere că fenomenul a pus presiune pe municipalitate, îndeosebi pe sistemul educațional.

Astfel, în rezultatul discuțiilor și determinării nevoilor municipalității din domeniul educațional, World Vision și-a manifestat intenția de a oferi suport financiar (în sumă de 3 milioane de lei) Direcției generale educație tineret și sport, prin reparația capitală a unui bloc de studii al Complexului Educațional Lomonosov.

Suportul oferit vine să ajute municipalitatea pentru depășirea crizei refugiaților, în special a copiilor refugiați, care învață în instituția respectivă.

Totodată, au fost identificate noi oportunități de colaborare. Echipa World Vision este determinată să realizeze în Municipiul Chișinău proiecte cu impact pe termen lung care vizează accesul, protecţia şi siguranţa copiilor la educație, sănătate și alte domenii.

Odată cu primul val de refugiați ucraineni, Primăria Chișinău a acționat prompt în vederea asigurării protecției persoanelor venite în municipiul Chișinău, mai cu seamă pentru protecția drepturilor copiilor, la protecția socială și la educație.

Astfel, de la finele lunii februarie 2022 (într-un an de război), în instituțiile de învățământ municipale au fost înscriși 2360 de copii, dintre care 1523 elevi în școli și 837 în grădinițe (318 copii frecventează grădinițele la zi).

La fel, pentru anul de studii 2023-2024 sunt deja înregistrate peste 70 de cereri de înscriere a copiilor în clasa I, de la familiile refugiate.

Totodată, Primăria Municipiului Chișinău a asigurat încadrarea copiilor refugiați și în educația extrașcolară, astfel că peste 2000 de persoane beneficiază de serviciile bibliotecii municipale, 51 de copii frecventează cu regularitate Centrele comunitare pentru copii și tineri, 12 copii refugiați au fost înscriși în instituțiile municipale de învățământ artistic extrașcolar, iar peste 3000 de tineri ucraineni au beneficiat de programele Centrului Municipal de Tineret Chișinău.

Pe perioada de vară, copiii refugiați sunt încadrați în diverse activități educative și distractive organizate de Primăria Chișinău în cadrul programului „Odihna de vară”.