Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chişinău condamnă actele de vandalism din Cimitirul Militar

   2398

Primăria municipiului Chişinău condamnă actele de vandalism care au avut loc în Cimitirul Militar din sectorul Botanica al capitalei. Calificăm aceste acţiuni drept un act de incitare la ură, care încalcă principiile europene şi internaţionale privind mormintele militarilor căzuţi la datorie, dar şi legislaţia naţională. Solicităm, pe această cale, instituţiilor statului să ia toate măsurile de rigoare pentru pedepsirea celor vinovaţi.

De menţionat că în Cimitirul de Onoare din bd. Decebal se găsesc mormintele militarilor din mai multe state participante la Primul Război Mondial, inclusiv România, Federaţia Rusă, Austro-Ungaria, Franţa, Polonia, Cehoslovacia şi Grecia. De asemenea, în acest Cimitir au fost înmormântaţi ostaşii căzuţi în luptele din vara anului 1941, în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Ultimul şef de stat care a vizitat teritoriul cimitirului a fost Majestatea Sa Regele Mihai I al României.   

Pe parcursul ultimilor ani, Primăria municipiului Chişinău a salubrizat, în repetate rânduri, teritoriul cimitirului. După edificarea monumentului în memoria victimilor deportărilor comuniste, reabilitarea Cimitirului Militar este pe lista priorităţilor a administraţiei locale a municipiului Chişinău, după cum a solicitat anterior şi societatea civilă.

Primăria municipiului Chişinău se va adresa Ambasadei României în Republica Moldova, dar şi celorlalte misiuni diplomatice a statelor care au militari înhumaţi în acest loc, pentru a derula un proiect comun de reabilitare a cimitirului.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău