Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Chişinău solicită repetat Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne informaţie privind modul în care au fost valorificate terenurile atribuite în anii precedenţi pentru construcţia apartamentelor angajaţilor acestor instituţii. După cum a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie Diana Gurschi, şefa Direcţiei asistenţă juridică, deşi a făcut mai multe demersuri în acest sens, instituţiile vizate au ignorat solicitările municipalităţii.
Primăria municipiului Chişinău a alocat peste 2 ha de teren pentru proiectarea şi construirea locuinţelor sociale pentru procurori, judecători, poliţişti. În anul 2002, prin decizia nr.28/29-1 din 18 decembrie, Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova i s-a repartizat un lot de pământ cu suprafaţa de 0,126 ha din str. Busuioceşti (pentru proiectarea şi construirea unui bloc locati); la 01 mai 2003, prin decizia nr.17/33-13, Regimentului de patrulă şi santinelă „Scut” al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova i s-a repartizat un lot de pământ cu suprafaţa de 0,95 ha din str. Ceucari (pentru proiectarea şi construirea unui bloc locativ cooperatist); în anul 2006, prin decizia nr.51/13-3 din 11 iulie, în baza demersului şi actelor prezentate de către Procuratura Generală a Republicii Moldova, acesteia i-a fost atribuit în folosinţă un lot de pământ din bd. Mircea cel Bătrân cu o suprafaţă de 0,542 ha (pentru proiectarea şi construirea unui bloc locativ); la 03 mai 2007 Procuraturii Generale a Republicii Moldova, prin decizia nr.71/18-3, i s-a atribuit un lot de pământ cu suprafaţa de 0,945 ha din str. Melestiu (în scopul proiectării şi construirii unui complex locativ pentru colaboratorii Procuraturii Generale a Republicii Moldova).
Totodată, mai mulţi angajaţi ai MAI, Procuraturii Generale a R. Moldova şi judecători au atacat în instanţă Primăria Chişinău, solicitând asigurarea cu spaţiu locativ. Din lipsa fondurilor necesare pentru construcţia apartamentelor, municipalitatea nu a executat hotărârile judecătoreşti, iar cauzele au fost puse pe rol la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Astfel, urmează a fi executate circa 300 de titluri executorii. În vara anului trecut CEDO a luat o hotărâre prin care cere Guvernului R. Moldova să soluţioneze cauzele cetăţenilor privind asigurarea cu spaţiu locativ, recunoscând că autorităţile locale nu dispun de mijloace financiare în acest sens. Săptămâna trecută, problema respectivă a fost abordată în cadrul unei şedinţe comune a responsabililor din cadrul Primăriei Chişinău şi Ministerului Justiţiei.
De asemenea, mai mulţi agenţi economici au primit loturi de teren pentru construcţia blocurilor de locuinţe, cu condiţia restituirii către autorităţile locale a unui procent din apartamentele construite, pentru asigurarea cu spaţiu locativ a persoanelor socialmente vulnerabile. Din anul 2000, nicio companie nu a onorat prevederile contractuale. Şefa Direcţiei asistenţă juridică a precizat că Primăria va lua o atitudine faţă de situaţia creată.
În pofida situaţiei financiare, municipalitatea în anul 2008 şi 2009 a reuşit să construiască 3 blocuri de locuinţe, pe str. Ginta Latină, str. Nicolae Milescu-Spătaru – pentru persoanele intern deplasate şi pe str. I. Deleanu – pentru familiile socialmente vulnerabile.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău