Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Serviciile municipale au făcut faţă temperaturilor scăzute

   2272

În ultimile zile, în legătură cu temperaturile foarte scăzute, consumatorii din Chişinău au primit căldură conform graficului de temperaturi. Potrivit viceprimarului capitalei, Vladimir Coteţ, în următoarele zile furnizorul de agent termic, SA „Termocom”, va activa în acelaşi regim. 
La rândul său, directorul comercial al Societăţii „Termocom”, Mihai Arusoi, a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie că în municipiu nu au fost înregistrate avarii ale reţelelor termice, cu excepţia unei adrese, unde a îngheţat reţeaua de alimentare cu apă caldă. Pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică, la nivelul oraşului au activat 8 echipe de intervenţie ale SA „Termocom” şi 23 de echipe din cadrul întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ, pentru înlăturarea şi prevenirea defecţiunilor sau fisurilor la reţelele de termoficare. 
În acelaşi timp, SA „Apă-Canal Chişinău” a activat la capacitate maximă, avariile înregistrate până la această oră au fost deja înlăturate. Potrivit directorului întreprinderii Constantin Becciev, în ultimile zile în oraş a îngheţat doar un singur braşament de apă, în anii precedenţi se înregistrau două – trei sute asemenea incidente. Administratorul SA „Apă-Canal Chişinău” a îndemnat locatarii caselor particulare să izoleze suplimentar apeductele, canalizările şi fântânile, inclusiv să le învelească cu zăpadă, pentru a evita îngheţarea reţelelor. 
Astăzi, toate instituţiile de învăţământ preuniversitar din municipiu activează în regim normal, procesul educaţional nu a fost sistat. Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a luat decizia ca în cazul în care în sălile de studii temperatura va scădea sub 14 grade Celsius, vor fi instalate reşouri electrice. De asemenea, părinţii elevilor din suburbiile Chişinăului, care locuiesc la o distanţă mai mare de şcoală, decid singuri dacă duc sau nu copiii la ore. 
Luminiţa Suveică, director intermar al Direcţiei municipale sănătate, a menţionat că în ultimile zile în instituţiile medicale din municipiu au fost internaţi 3 pacienţi cu degerări şi 2 persoane cu hipotermie, în stare de ebrietate. Toate instituţiile medico-sanitare publice activează în regim obişnuit. Sâmbătă şi duminică, angajaţii poliţiei au plasat la Centrul de triere, din str. Haltei 2, 12 persoane fără un loc permanent de trai. Actualmente în cetrul de plasare temporară a persoanelor fără adăpost sunt cazate 50 de persoane şi mai sunt libere încă 20 de locuri. 
La ora actuală, transportul public circulă normal, în condiţiile de iarnă. 
În context, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a solicitat conducătorilor întreprinderilor şi serviciilor municipale să activeze şi în continuare în regim de alertă, pentru a face faţă situaţiei. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău