Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chişinău testează utilitatea panourilor cu săgeată verde la intersecţiile din capitală

   2122

Instalaţiile cu săgeată verede luminoasă de la intersecţii, destinate fluidizării traficului, sunt mai eficiente decât panourile cu săgeată verde, care nu sunt destul de vizibile noaptea, consideră şoferii din Chişinău.

Conform unui sondaj recent, realizat de Direcţia Transport Public şi Căi de Comunicaţie, în comun cu Direcţia Poliţie Rutieră, 75% din conducătorii auto consideră că semafoarele cu lumină verde intermitentă erau mai eficiente decât panourile cu săgeată. Totodată, 74 la sută din şoferi spun că au observat noul semn rutier şi alţi 26 % - nu l-au observat.

La întrebarea: „Cum e mai bine?" 1160 şoferi au spus că - aşa cum a fost anterior - săgeată cu bec, iar 392 respondenţi - aşa cum este în prezent.

Sondajul a fost realizat cu participarea a 1552 conducători auto, la 5 intersecţii din Chişinău, unde anterior au existat săgeţi verzi cu bec. Informaţia a fost prezentată luni, la şedinţa serviciilor municipale, de către Adrian Boldurescu, şeful Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţie.

În contextul datelor sondajului, primarul general, Dorin Chirtoacă, a menţionat că indicatoarele cu săgeată verde pe panou, nu asugură securitatea la trafic la nivelul necesar. „Iar acest lucru este cel mai grav", a subliniat edilul-şef.

Dorin Chirtoacă a solicitat Direcţiei Transport să organizeze în această săptămână o nouă şedinţă pe problema fluidizării traficului, cu invitaţi de profil de la Poliţia Rutieră, Universitatea Agrară şi Universitatea Tehnică, pentru a obţine încă un punct de vedere asupra săgeţii verzi de la intersecţii.

În urma respectivei întruniri, autorităţile locale vor şti cum să procedeze mai departe, deşi Primăria Chişinău optează pentru soluţia mai sigură, cea luminoasă, amplasată ca parte componentă a semaforului.  

Panourile adiţionale cu săgeată verde la dreapta, pe fon negru, au menirea să fluidizeze traficul în intersecţiile cu trafic rutier sporit. Acestea permit şoferilor să vireze la dreapta, indiferent de culoarea semaforului principal. 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău