Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Primăria Chişinău va contesta notificările OT Chișinău a Cancelariei de Stat, referitor la distribuirea mijloacelor financiare din bugetul municipal către suburbii

Primăria Chişinău va contesta notificările OT Chișinău a Cancelariei de Stat, referitor la distribuirea mijloacelor financiare din bugetul municipal către suburbii

   1062

Primăria Municipiului Chișinău se confruntă cu un blocaj cauzat/generat de Cancelaria de Stat, de blocare a proceselor operaționale ale instituției care afectează întreaga populație a municipiului, având în vedere că PMC finanțează proiectele investiționale din cadrul capitalei și din suburbii. Această concluzie a fost formulată de către viceprimarul Irina Gutnic, în cadrul unei conferințe de presă.

Viceprimarul a informat că, potrivit deciziei CMC nr. 23/2 din 27.12.2022, privind aprobarea bugetului municipal pentru anul 2023 în lectura a II-a, în conformitate cu anexa nr. 23 din documentul dat, Primarul General a fost împuternicit de către CMC să distribuie alocațiile financiare pentru proiectele investiționale, pentru dezvoltarea infrastructurii în suburbii. Ca urmare, la solicitarea a 7 localități din componența municipiului, Primarul General, a emis dispoziții de redistribuire a alocațiilor pentru respectivele suburbii, pentru diverse proiecte investiționale. Aceste acte au fost notificate de OT Chișinău al Cancelariei de Stat, cu solicitarea de a anula dispozițiile respective. Cancelaria de Stat, prin OT Chișinău invocă ilegalitatea actelor emise de Primarul General, prin faptul că redistribuirea alocațiilor financiare este prerogativa CMC.

Irina Gutnic susține că Cancelaria de Stat nu a ținut cont de faptul că decizia CMC reglementează în anexa nr. 23 împuternicirea Primarului General, în cazul suburbiilor să distribuie alocațiile respective. Iar temeiul juridic care a fost pus la bază de către CMC la elaborarea deciziei privind aprobarea bugetului pe anul 2023 este Legea nr. 136, privind Statutul municipiului Chișinău și nu Legea 436, privind administrația publică locală.

Primăria Chișinău a inițiat o procedură judiciară de a contesta în instanța de judecată notificările OT Chișinău a Cancelariei de Stat, pe care le consideră ilegale și care periclitează și afectează drepturile cetățenilor din suburbii și face o ingerință directă în autonomia locală, or, Primarul General al municipiului Chișinău se preocupă de toți cetățenii, inclusiv de cei din suburbii, indiferent de culoarea politică a șefilor administrației din localitățile respective.

Reprezentanții municipalității vor merge astăzi la Cancelaria de Stat, pentru a-și susține poziția și să argumenteze că notificările emise sunt ilegale, iar municipalitatea va apăra drepturile și interesele cetățenilor, pentru a avea posibilitatea de a interveni cu suport financiar și de a susține dezvoltarea întregului municipiu Chișinău.

În context, viceprimarul Olga Ursu a declarat că blocarea PMC din partea autorităților centrale vine nu doar pe aspectul finanțării proiectelor investiționale din suburbii, ci și pe alte domenii. Astfel, doar pentru majorarea cu 1300 de lei a salariilor pentru funcționarii publici din cadrul APL, care este obligatorie conform legii și care a fost pusă pe seama autorităților locale, nu s-a mers cu acoperire financiară în acest sens, iar în consecință PMC trebuie să identifice doar în acest an 158 milioane de lei suplimentar, surse care nu au fost prevăzute în bugetul pentru anul 2023.