Potențialul turistic al Primăriei Chișinău prezentat la Expoziția Internațională de Turism de la Varșovia
Peste un an, Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului" va avea o Casă Parohială, edificiu ce va fi construit în locul staţiei de pompare nr. 1 a SA „Termocom", amplasată în Parcul Catedralei. Detalii despre acest proiect au fost discutate astăzi în cadrul unei şedinţe de lucru cu participarea primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă şi ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove.
Edificarea noului obiectiv al Complexului Catedralei este o necesitate pentru instituţia de cult, în vederea deservirii acesteia, pentru că în prezent Catedrala nu dispune de spaţii auxiliare. Clădirea va fi amplasată în locul Staţiei de Pompare nr. 1, ce urmează a fi lichidată. De asemenea vor fi făcute nişte modificări la agheasmatarul din faţa Catedralei.
Potrivit ÎPS Vladimir, noua clădire va include o sală de conferinţe, spaţii auxiliare pentru gospodărirea Catedralei, şi pentru a asigura condiţii mai bune preotului paroh, invitaţilor, chiar şi pentru enoriaşi.
În acelaşi timp, Gheorghe Bulat, arhitectul care a elaborat şi proiectul de reconstrucţie a complexului Catedralei, inclusiv Clopotniţa şi agheasmatarul, spune că perioada de construcţie va dura de la jumătate de an până la un an, în funcţie de investiţii şi de complexitatea proiectului.
Primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă a menţionat la rândul său că edificarea Casei Parohiale va fi un proiect social al municipiului Chişinău - al Primăriei şi al Mitropoliei, în vederea acumulării de surse financiare pentru realizarea scopului anunţat. Edilul capitalei consideră că sursele pot fi acumulate prin intermediul unui maraton organizat în acest scop, prin deschiderea unui cont special sau prin jertfele cetăţenilor care doresc să devină ctitori ai Complexului Mitropolitan.
O casă parohială a existat în spatele Catedralei şi până în 1969, când autorităţile din acea vreme ale Chişinăului au decis amplasarea în respectivul loc a primului punct termic al reţelei de încălzire centralizată a capitalei. Acum, prin proiectul comun al Primăriei şi Mitropoliei se doreşte revenirea la normalitate, a precizat primarul de Chişinău.
Odată cu încheierea sezonului termic în capitală, în 2 săptămâni urmează a fi dezasamblată Staţia de pompare, apoi demolată. Primăria va elibera certificat de urbanism, între timp va fi elaborată schiţa de proiect, după care proiectul propriu-zis.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău