Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chişinău vrea să asigure autonomia financiară a instituţiilor de învăţământ

   3556

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a avut o întrevedere cu managerii instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi preşcolar din municipiul Chişinău. În cursul şedinţei, discuţia s-a axat pe trecerea şcolilor şi a grădiniţelor la autonomie financiară.

Dorin Chirtoacă a informat că pentru anul curent Primăria Chişinău planifică ca sursele financiare alocate pentru reparaţia şi pregătirea şcolilor pentru noul an de studii să fie gestionate de însăşi managerii instituţiilor, fără implicarea direcţiilor de învăţământ de sector. Drept criteriu după care ar putea fi repartizaţi banii ar putea servi numărul de elevi ce învaţă într-o şcoală sau grădiniţă, dar şi gradul de uzură al clădirilor, reieşind din vechimea acestora. Primarul de Chişinău a precizat că acest sistem de gestionare a banilor este implementat în Georgia şi că şi-a dovedit rentabilitatea, reiterând ideea că astfel şcolile ar tinde să economisească la toate categoriile de cheltuieli pe care le suportă în activitatea lor.

Dorin Chirtoacă a specificat că în asemenea situaţie, fiecare instituţie s-ar transforma într-o unitate economică, pentru că va trebui să anunţe de sine stătător concursuri de achiziţii publce şi să poarte răspundere pentru repartizarea banilor. Şeful administraţiei municipale consideră că astfel s-ar asigura o mai bună transparenţă vizavi de organizarea licitaţiilor pentru lucrările de reparaţie, în condiţiile când repartizările făcute în anii precedenţi îi nemulţumeau pe directorii de şcoli şi grădiniţe. În context, Dorin Chirtoacă a afirmat că tendinţa de viitor este ca şcolile şi grădiniţele să treacă complet la gestionarea autonomă a resurselor financiare.

Deocamdată 6 instituţii de învăţământ preuniversitar şi-au exprimat intenţia de a testa noua procedură de gestionare a finanţelor, iniţiată de municipalitate. Urmează ca până la mijlocul săptămânii viitoare, managerii instituţiilor repective să-şi precizeze solicitările în acest sens la Direcţia Generală Educaţie sau şefului Cabinetului Primarului General, Lilian Carp.

În cadrul reuniunii dintre Dorin Chirtoacă şi managerii instituţiilor de învăţământ au fost abordate şi chestiuni privind bugetul pentru sfera învăţământului pe anul 2011, majorarea sumelor alocate pentru alimentaţia copiilor în şcoli, precum şi acordarea suplimentului la salariu pentru cadrele didactice, conform practicii din anul trecut.

Amintim că bugetul pentru sfera educaţiei în acest an se cifrează la 939 milioane lei, ceea ce reprezintă 50 la sută din veniturile municipiului Chişinău.

 

 

 

 

 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău