Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria municipiului Chişinău deplânge trecerea în nefiinţă a maestrului Glebus Sainciuc

   3367

Primăria municipiului Chişinău deplânge trecerea în nefiinţă, la vârsta de 93 ani, a  maestrului Glebus Sainciuc, figură marcantă a culturii române, unul dintre cei mai reprezentativi pictori, graficieni şi autori de măşti din Basarabia.

Măştile semnate Glebus Sainciuc sunt cartea sa de vizită. Acestea reprezintă nu doar epoca în care a trăit şi activat artistul, dar şi evoluţia societăţii basarabene. Artistul a semnat măştile lui Constantin Constantov, Nicolae Sulac, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Gheorghe Urschi, Anastasia Lazariuc, Gheorghe Mustea etc.

Artistul Glebus Sainciuc a creat sute de lucrări, de diferite genuri, iar printre cele mai cunoscute lucrări se numără colecţia de măşti "papier mâche", pe care le prezintă el însuşi. El a debutat la teatrul „Luceafărul", în spectacolul „Cortina rămâne deschisă", în anul 1965.

Pe durata activităţii sale Glebus Sainciuc a obţinând diverse premii şi titluri onorifice: Diploma de Onoare a Prezidiumului Sovietului Suprem al RSSM (1967); Medalia de argint a EREN, pentru o serie de portrete şi grafică(1971); Laureat al consiliului republican de portrete (1973); membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova (1975); Titlul de artist plastic al poporului (1991), Ordinul Republicii Moldova (1998); Premiul pentru întreaga activitate şi prosperarea artelor plastice (1999); Doctor Honoris Causa (Academia de Ştiinţe a Moldovei) 2009.

În anul 2010 lui Glebus Sainciuc i-a fost conferit Titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău. 

Dinastia Glebus Sainciuc, Valentina Rusu-Ciobanu, Lică Sainciuc - este un fenomen unic în cultura şi în spiritualitatea Basarabiei.

Glebus Sainciuc va fi înmormîntat în Cimitirul Central din Chişinău. Primăria capitalei va acorda un ajutor familiei, pentru organizarea ceremoniei de înmormîntare.

Primarul general, Dorin Chirtoacă în vizită la maestrul Glebus Sainciuc, la aniversarea de 93 ani (19 iulie 2012).


Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău