Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria municipiului Chișinău evaluează pregătirea instituțiilor de învățământ pentru anul școlar 2024-2025

   239

Primăria municipiului Chișinău informează că pe parcursul a 3 zile (20/ 21 și 22 august 2024), 5 echipe de verificare se deplasează la instituțiile de învățământ primar și secundar, ciclul I și II, de pe teritoriul municipiului, pentru a verifica pregătirea acestora către noul an școlar 2024 – 2025.  Această evaluare vizează aspecte precum infrastructura școlară, crearea condițiilor igienico - sanitare și prevenirea situațiilor de risc pentru viața și sănătatea elevilor/ angajaților, resursele didactice, echipamentele tehnice și capacitatea de a răspunde nevoilor educaționale a comunității. 

Din componența comisiilor fac parte reprezentanți ai DGETS și ai direcțiilor sectoriale, ai Centrului de Sănătate Publică Chișinău și ai Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor.
În prezent, în cadrul instituțiilor municipale din domeniul educației, activează peste 10 mii de cadre didactice.

Scopul evaluării instituțiilor de învățământ, este asigurarea că toți elevii și copiii din municipiul Chișinău vor avea acces la un mediu educațional sigur și de calitate în noul an școlar. Astfel, este esențial să ne reafirmăm angajamentul nostru comun întru asigurarea calității în educație fiind o misiune comună ce implică întreaga comunitate școlară: elevi, profesori, părinți, inclusiv administrația locală. Școala trebuie să devină un loc în care excelența este o normă, iar fiecare copil să simtă că este respectat, susținut, motivat să își atingă potențialul maxim.

Menționăm că în municipiul Chișinău DGETS este organul local de specialitate care gestionează procesul educațional și asigură buna funcționare a 332 instituții de învățământ general din care:

📎 5 Școli primare-grădinițe ( din care: 1 Complex educațional )
📎 9 Școli primare; 
📎 28 Gimnazii (din care: 4 Complexe educaționale „Trușeni”, „STEAM”, „Cuzești”, „Hulboaca”);
📎 7 Școli speciale (din care: 1 Complex educațional „Orfeu”, 1 Gimnaziu, Liceul Teoretic pentru elevi cu vedere slabă și nevăzători);
📎 82 Licee (din care: 1 Complex educațional „Kiril și Metodiu”; 4 Licee cu grupe preșcolare Lomonosov; Levski; Waldorf, Grătiești; 1 Liceu internat municipal sportiv);
📎 155 IET (din care 128 unități educaționale sunt în orașul Chișinău și 27 IET din suburbii);
📎 13 instituții extrașcolare;
📎 1 școala de meserie;
📎 13 școli sportive;
📎 19 instituții private.

Această acțiune de evaluare periodică subliniază angajamentul continuu față de crearea unui mediu educațional sigur, modern și accesibil pentru toți copiii din municipiul Chișinău. Prin implicarea activă a diverselor instituții și autorități competente, se dorește asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea procesului educațional, astfel încât noul an școlar să debuteze în cele mai bune condiții pentru elevi, cadrele didactice și întregul personal din instituțiile de învățământ.