Condiții mai bune de activitate pentru beneficiarii Centrului de creație tehnică pentru copii și adolescenți „Politehnic”
Primarul general, Ion Ceban a susținut joi o conferință de presă în format online, privind activitatea municipalității în situația curentă, cu stare de urgență din cauza îmbolnăvirilor prin COVID-19. Întrebările jurnaliștilor s-au axat pe cheltuielile municipalității din cauza epidemiei cu coronavirus, inclusiv cele din sfera transportului public, care în prezent este gratuit, situația taxatorilor care nu activează și remunerarea acestora, construcțiile noi, reabilitarea parcurilor, rolul APL Chișinău în organizarea activității Centrului de triere COVID-19 de la CIE „Moldexpo", organizarea lecțiilor online pentru elevii din capitală etc.
Cu referire la impactul infecției COVID-19 pentru municipiul Chișinău, edilul a menționat că, în prezent, toate proiectele începute de Primărie sunt în derulare, însă, de vreme ce există cheltuieli neplanificate din cauza epidemiei și evoluția lucrurilor este incertă, către sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, se va solicita modificarea bugetului. De asemenea, vor fi revăzute anumite proiecte: cele privind reparația drumurilor, de investiții capitale, atât în Chișinău, cât și în suburbii. „Proiectele municipalității sunt multe și ne dorim ca acestea să continue. Însă, categoric, ceea ce nu va fi schimbat sunt proiectele ce vizează sfera educației: școlile și grădinițele", a specificat Ion Ceban.
La subiectul activitatea transportului public municipal, primarul general a precizat că în prezent la linie este scos tot efectivul de unități din dotare, iar în week-end - 80%, pentru ca oamenii să circule în siguranță și fără îmbulzeli. Pe perioada stării de urgență, cu lipsa taxatorilor și călătorii gratuite pentru cetățeni, pierderile înregistrate de Regia Transport Electric Chișinău sunt de 1,7-2 milioane de lei. Referitor la termenul până când chișinăuienii vor călători gratis în troleibuze și autobuze, primarul a specificat că aceste măsuri sunt coordonate cu autoritățile centrale ale statului, iar gestul municipalității a fost făcut pentru menținerea sănătății oamenilor.
În context, Ion Ceban a menționat că, în 2 săptămâni, grupul de lucru format în cadrul municipalității pentru identificarea soluției tehnice și opțiuni financiare optime în vederea renovării parcului rulant al RTEC și PUA, urmează să dea un răspuns pe partea de achiziționare a troleibuzelor și autobuzelor noi.
Tot la capitolul transport și anume, asigurarea deplasării medicilor de la 8 instituții medico-sanitare publice din capitală, la serviciu și acasă, primarul a spus că municipalitatea a transferat 500 mii lei Direcției generale asistență socială și sănătate, pentru contractarea operatorilor în transport. Astfel, circa 600 de cadre medicale sunt transportate zilnic cu 30 de microbuze, atât în raza municipiului, cât și în alte raioane, pe o rază de până la 60 km distanță. De asemenea, la capitolul dat se discută posibilitatea transportării medicilor cu autobuzele din cadrul Î.M. „Parcul Urban de Autobuze".
La întrebarea despre contribuția Primăriei Chișinău la amenajarea și funcționarea Centrului COVID-19 de la CIE „Moldexpo", edilul a precizat că administrația publică locală și-a sumat cheltuielile pentru prima etapă și că, practic tot echipamentul care ajunge acolo este de la SCM „Sfânta Treime", iar utilajul medical este unul performant. De asemenea, a fost alocat un milion de lei pentru cheltuieli aferente pentru Centrul COVID. Totodată, pretorul de Buiucani este responsabil pentru partea de administrare a noii entități. Mai mult, tot pe seama municipalității sunt pozițiile referitor la organizarea alimentației pentru medici și pacienți, salubrizare, cheltuielile de întreținere etc.
In context, Ion Ceban a mai menționat că cei 40 milioane de lei prevăzuți în buget, pentru reparații curente și capitale în instituțiile din domeniul sănătății, vor fi redistribuiți, de asemenea, pentru dotarea instituțiilor și tratarea pacienților cu COVID-19.