Potențialul turistic al Primăriei Chișinău prezentat la Expoziția Internațională de Turism de la Varșovia
Primăria municipiului Chișinău își va onora toate punctele contractuale asumate în Contractul de Societate Civilă față de localitatea Țânțăreni, unde sunt stocate deșeurile solide din capitală, inclusiv punerea în funcțiune a stației de tratare a levigatului, fortificarea digului de protecție, dar și cele de ordin social, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor de aici. Declarații în acest sens au fost făcute de către primarul general, Ion Ceban, care a inspectat astăzi poligonul municipal de deșeuri solide.
Edilul capitalei a menționat că autoritățile locale au pe agenda de lucru problema managementului deșeurilor, iar în acest sens, săptămâna viitoare, un grup de lucru urmează să dezbată public mai multe proiecte în raport cu poligonul de la Țânțăreni și cel de la Bubuieci, precum și posibilitatea construirii unei uzine de prelucrare a deșeurilor solide. „Este un proiect de perspectivă și de lungă durată, cu investiții substanțiale, dar noi ne propunem ca acesta să fie realizat, cu investiții, nu prin creditare", a specificat Ion Ceban.
La finele lunii decembrie 2019, a fost prelungit cu un an Contractul cu Primăria Țânțăreni, în baza unei decizii a consiliului local. O decizie similară urmează să fie votată și de către CMC.
Printre măsurile asumate de municipalitate pentru localitatea Țânțăreni, sunt: protecția tehnică a poligonului de deșeuri, prin fortificarea digului de protecție, instalarea unei stații de tratare a levigatului care se formează după stocarea gunoiului, dar și un șir de acțiuni de ordin social pentru comuna Țânțăreni.
E de menționat că stația de tratare a levigatului, cu o capacitate de 150 m³/ zi este deja achiziționată din anul 2017. Pe 16 ianuarie, a.c., a fost anunțată licitația de achiziționare a lucrărilor, pentru instalarea propriu-zisă a stației, iar proiectul de construcție este perfectat. Acesta constă din 3 componente: amenajarea propriu-zisă a stației, construcția drumului de acces către obiectiv și linia de tensiune înaltă, care va pune în funcțiune stația. Costul proiectului este de 16 milioane lei. La moment sunt identificați 5 ofertanți de a participa la licitație. Concursul a fost preconizat inițial pentru 14 februarie, a.c., dar a fost prelungit cu 10 zile, reieșind din faptul că este un proiect complex. Finalizarea lucrărilor privind punerea în funcțiune a stației de tratare a levigatului este prevăzută până la 1 decembrie 2020.
Potrivit directorului Regiei „Autosalubritate", Eugeniu Axentiev, până în prezent, la poligonul municipal sunt înhumate peste 22 milioane m³ de deșeuri solide, spațiul fiind utilizat la jumătate din capacitate, începând din anul 1990 și până în anul 2011 și respectiv, din 2017 până în prezent. Zilnic aici sunt transportate circa 600-700 tone de deșeuri din capitală. În iulie 2017 au fost reluate lucrările de depozitare la gunoiștea din Țânțăreni, după ce, temporar, acestea erau stocate la poligonul din str. Uzinelor, pe un teritoriu care nu a fost amenajat în acest scop.
Ulterior, primarul s-a deplasat la poligonul de la Bubuieci, unde a fost deja instalată și este funcțională o stație de tratare a levigatului. De asemenea, Ion Ceban a vizitat o întreprindere de procesare a deșeurilor din oraș, fiind interesat de extinderea acestui gen de activități în Chișinău.