Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, alături de managerii serviciilor municipale, s-a întâlnit marți cu reprezentanți ai Asociației Businessului European din Moldova (EBA), pentru a discuta despre starea de lucruri în domeniul managementului deșeurilor în municipiul Chișinău, precum și necesitatea elaborării/perfecționării cadrului legal de profil.
Ruslan Codreanu a solicitat implicarea asociațiilor de profil pentru inițierea proiectelor - pilot de îmbunătățire a serviciilor de colectare și evacuare a deșeurilor din oraș, pentru a redresa situația din domeniu. De asemenea, municipalitatea va sprijini campaniile de informare a cetățenilor privind necesitatea sortării deșeurilor, începând de la grădinițe și școli, astfel ca generațiile în creștere să conștientizeze problemele de mediu și să contribuie la îmbunătățirea situației vizavi de reciclarea gunoiului.
De asemenea, Primarul general interimar s-a referit la o problema acută a municipalității la momentul de față și anume cea privind necesitatea încheierii contractelor pentru evacuarea deșeurilor cu locatarii din sectorul particular. Potrivit edilului-șef, această măsură ar conduce la îmbunătățirea aspectului orașului, la diminuarea pierderilor suportate de Î.M. Regia „Autosalubritate", precum și la soluționarea problemei salubrizării teritoriului, pentru gestionarii fondului locativ de locuințe la bloc, megieși cu proprietarii de case la sol.
De cealaltă parte, Mariana Rufa, director executiv al Asociației Businessului European (EBA) din Moldova a declarat că în Republica Moldova există legi privind sistemul de management al deșeurilor, care însă nu funcționează la modul practic. De aceea comunicarea dintre EBA și Administrația publică locală Chișinău este necesară, în condițiile când problema deșeurilor trebuie să fie abordată la nivel global și nu doar pe principiul de colectare sau procesare. „În contextul Strategiei naționale privind managementul deșeurilor, va trebui să venim cu niște costuri, pentru că se identifică niște responsabilități clare pentru producătorii de deșeuri și în contextul dezvoltării producerii în țară, numărul lor crește. Aici sunt și abatoarele și producătorii de deșeuri plastice etc.", a spus directorul executiv EBA.
Părțile au convenit referitor la stabilirea unui cadru de ședințe ulterioare de colaborare, pentru a fixa costurile pentru diverși subiecți ai economiei naționale, generatori de deșeuri, pentru ca agenții economici, la rândul lor, să și le asume.
E de menționat că Î.M. Regia „Autosalubritate" evacuează zilnic din oraș circa 5 mii metri cubi de deșeuri, iar volumul lunar este de 146 mii m³.