Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
După ședința operativă desfășurată zilnic la CIE „Moldexpo”, unde este amenajat Centrul de triere și plasament de urgență a refugiaților din Ucraina, Primarul General, Ion Ceban, alături de responsabili municipali, a avut discuții cu oficiali europeni de rang înalt, aflați zilele acestea la Chișinău: Josep Borrell Fontelles, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, și Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere.
Edilul capitalei a invitat oaspeții în pavilioanele amenajate pentru refugiații ucraineni, pentru a vedea adevărata stare de lucruri de acolo. Edilul a precizat că în ultimele 24 de ore, fluxul de oameni care trec prin Centrul de triere depășește capacitatea acestuia, astfel că municipalitatea solicită implicarea Guvernului, pentru a activa alte instituții din subordinea statului pentru a primi ucrainenii sosiți în Moldova din cauza războiului.
Potrivit lui Ion Ceban, în aceste zile, prin Centrul de triere de la „CIE „Moldexpo” au trecut cca 6650 de persoane. Dintre aceștia, 1755 de oameni au trecut noaptea trecută prin instituție, astfel că dimineață erau 850 de refugiați.
Prin rotație, preturile de sector gestionează non stop situația la Centru. Oamenii sunt asigurați cu hrană caldă de 3 ori pe zi. De asemenea sunt asigurate diverse servicii: de la salubrizare până la asistență medicală și educație.
Responsabilii municipali au informat oaspeții europeni că primirea refugiaților a avut loc din primele zile a sosirii acestora deoarece logistica era gata, în contextul când anterior Centrul a fost unul cu profil COVID. De asemenea, majoritatea angajaților de aici sunt cu studii medicale și chiar doctori.
Cu toate acestea, angajații municipali de la Direcția generală asistență medicală și socială (DGAMS) lucrează cu program prelungit, fiind deja extenuați. În context, Boris Gâlca, șeful DGAMS a solicitat implicarea Ministerului de resort, pentru a contribui inclusiv cu specialiști în domeniu.
La rândul său, viceprimarul Angela Cutasevici a informat că municipalitatea a identificat două centre în care vor fi amplasate femeile refugiate cu copii mici: de la 0-3 ani până la 4-7 ani.
De cealaltă parte, oficialii europeni au spus că ceea ce au văzut la Centrul pentru refugiați este șocant, când oameni au lăsat totul pentru a se salva de război.
Mai mult, Josep Borrell Fontelles și Oliver Varhelyi au declarat că au sosit în Moldova spre a mulțumi pentru ajutorul acordat refugiaților, dar și pentru gestionarea problemei acestora. Cei 15 milioane de Euro care vor fi oferiți de UE Republicii Moldova au ca destinație ajutorarea refugiaților ucraineni de pe teritoriul țării noastre cu ceea ce este nevoie și alți 5 milioane de Euro pentru protecția civilă.