Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Primarul General, Ion Ceban, a prezentat un raport în cadrul ședinței CMC privind măsurile întreprinse de executiv în scopul lichidării consecințelor averselor din 09 august, a. c.

Primarul General, Ion Ceban, a prezentat un raport în cadrul ședinței CMC privind măsurile întreprinse de executiv în scopul lichidării consecințelor averselor din 09 august, a. c.

   1048

Primarul general, Ion Ceban, a prezentat joi în cadrul şedinţei CMC, un raport privind lichidarea consecințelor intemperiei din 09.08.2022, în municipiul Chișinău şi a solicitat suplinirea fondului de rezervă cu peste 20 mil. lei. Edilul a precizat că suma enunțată reprezintă valoarea estimativă a prejudiciilor cauzate orașului, în urma ploii torenţiale de săptămâna trecută.

Edilul a informat că intemperia a afectat în special sectoarele Ciocana și Râșcani, provocând pagube substanțiale: copaci smulși din rădăcini, acoperișuri dărâmate, terenuri de joacă și sportive distruse, balcoane, subsoluri și apartamente inundate, geamuri sparte, piloni doborâți și rețele electrice deteriorate, automobile distruse de copacii căzuţi, instituţii educaţionale grav afectate, iar o persoană a murit, fiind electrocutată.

Potrivit raportului prezentat de Ion Ceban, cantitatea precipitațiilor căzute a depășit 80mm/m² în sectorul Râșcani și 16 mm/m² la Ciocana. Comparativ, precipitațiile căzute în celelalte sectoare sunt mai puțin de 3 mm/m², ceea ce constituie de 5 ori mai mult decât norma zilnică.

Acţiunile întreprinse de Primăria Chişinău:

Imediat a fost convocată celula de criză a municipiului Chișinău, fiind stabilite sarcinile pentru fiecare entitate și serviciu specializat municipal și acţiunile prioritare de realizat: deblocarea străzilor centrale, prin înlăturarea arborilor, crengilor, pilonilor, rețelelor electrice, căzute precum și evacuarea apelor pluviale, pentru asigurarea circulației transportului public pe rute și a oamenilor către stații și transportul public.

Pe 10.08.2022 au fost convocate ședințele CSE Chișinău și a Fondului de rezervă, la care a fost examinată situația preliminară din sectoarele respective și s-au alocat 2,5 mil. lei din Fondul de rezervă, preponderent pentru achiziționarea de bunuri și servicii necesare pentru înlăturarea consecințelor (ferăstraie mecanice manuale, servicii auto de transport, tăietor de lemne, autoturnuri).

Ulterior, pe 11.08.2022 au fost invitați la Primărie agenții economici din domeniul construcțiilor și a materialelor de construcție, cărora li s-a solicitat suport în vederea oferirii serviciilor, mijloacelor sau materialelor de construcție necesare pentru lucrările de reparație necesare în urma intemperiei.

Toți cei prezenți au fost deschiși și receptivi la apelul public făcut și începând cu ziua următoare, agenții economici precum: Urban Construct SRL, Exfactor SRL, Reconscivil SRL, Khirsan SRL, Inamstro SRL, Metalica Zuev SRL, Euro Stil SRL, Supraten SA și alții, s-au oferit să ajute cu tehnică, utilaje și muncitori, în vederea înlăturării consecințelor intemperiei din sectoarele Râșcani și Ciocana. Totodată, companiile Metalica Zuev și  Reconscivil SRL s-au oferit să repare gardurile din metal și pavilioanele distruse din instituțiile de educație timpurie nr. 5 și nr. 88 din sectorul Râșcani, care au fost cele mai afectate.

Totodată, din discuțiile cu agenții economici s-a convenit că după evaluarea integrală a pagubelor, să fie transmisă patronatelor lista de necesități, pentru examinarea de către acestea a posibilităților privind acordarea de suport.

La finalul raportului pentru Consiliului municipal, Ion Ceban a ținut să aducă mulțumiri tuturor angajaţilor direcţiilor şi întreprinderilor municipale, agenţilor economici, precum și locuitorilor capitalei, care s-au implicat 24/24 la lichidarea consecinţelor intemperiei din 9 august.

Municipalitatea continuă evaluarea pagubelor materiale aduse de aversele din săptămâna trecută, iar valoarea pierderilor poate crește.