Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Primarul General, Ion Ceban, împreună cu o delegație de la Chișinău, participă la evenimentele consacrate memoriei poetului Grigore Vieru, desfășurate la Iași, România

Primarul General, Ion Ceban, împreună cu o delegație de la Chișinău, participă la evenimentele consacrate memoriei poetului Grigore Vieru, desfășurate la Iași, România

   1903

Primarul General, Ion Ceban, se află într-o vizită oficială la Iași, România, unde va participa la manifestările culturale dedicate zilei de naștere a poetului Grigore Vieru, care ar fi împlinit astăzi 87 de ani.

Delegația de la Chișinău va depune flori la bustul Poetului din Parcul Copou, după care va avea și o întrevedere cu Primarul de Iași, Mihai Chirica.

E de menționat că și la Chișinău, astăzi, Primăria organizează evenimente culturale, inclusiv depuneri de flori și recitaluri de poezie, la bustul Poetului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Parcul „Ștefan cel Mare”, activități cultural-artistice, expoziții, medalioane literare etc., în cadrul școlilor de arte din oraș, la biblioteca municipală „B. P. Hasdeu", la Casa Limbii Române „M. Kogălniceanu", la Centrul Academic „M. Eminescu" etc. Evenimentele se vor desfășura în format fizic, cât și online.

APL Chișinău, împreună cu familia poetului, își propune crearea Centrului de Cultură (Muzeu) „Grigore Vieru", în scopul valorificării operei monumentale a Poetului Național.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că viitorul Centru de Cultură „Grigore Vieru" urmează să contribuie la promovarea valorilor naționale, exprimate prin opera viereană, prin organizarea de expoziții, lecții/lecturi, serate tematice, dar și prin volume de poezii, manuscrise, traduceri, critică literară etc.

Recent a fost prezentată schița de proiect privind organizarea muzeului „Grigore Vieru", care a fost consultată inclusiv cu membrii familiei poetului.

Proiectul urmează a fi implementat cu sprijinul oferit de partenerii din România.

Clădirea viitorului muzeu este amplasată la intersecția str. Alexei Mateevici cu str. Mihai Eminescu, fiind un monument de arhitectură de însemnătate locală.