Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Proiectul regulamentului privind parcările și parcajele cu plată pe teritoriul capitalei are la bază bunele practici din capitalele europene

   690

Primăria Municipiului Chișinău informează că proiectul de regulament privind parcările și parcajele cu plată pe teritoriul capitalei, în prezent suspus consultărilor publice, a fost elaborat cu participarea experților naționali și internaționali, după experiența altor state.

Precizări la acest subiect a fost făcute luni, în cadrul ședinței operative săptămânale de la Primărie, de către responsabilii municipali pe domeniile de profil.

Potrivit lui Vitalie Mihalache, șef al Direcției Generale Mobilitate Urbană, a fost inițiate consultări publice pe marginea proiectului de regulament, document care a fost elaborat cu implicarea companiilor locale și internaționale. S-a preluat experiența României și altor țări dezvoltate din Uniunea Europeană în ceea ce privește amenajarea și administrarea regimului de parcări publice în orașe și municipii. Documentul presupune oferirea dreptului la alegere titularului autoturismului, având posibilitatea de a achita pentru o oră și mai mult parcarea sau de a procura un abonament pe o perioadă mai îndelungată.

În acest sens, responsabilii implicați în acest proces așteaptă propuneri până la data de 7 august 2024, ora 13:00, când vor fi desfășurate audieri publice deschise, în cadrul Preturii sectorului Centru, în vederea evaluării recomandărilor recepționate. După această etapă, proiectul de regulament va fi definitivat și înaintat spre aprobare Consiliului Municipal Chișinău.

De asemenea, Primarul general, Ion Ceban a menționat că informația din spațiul public privind costurile mari pentru parcări a fost generalizată pentru opinia publică. „La etapa actuală, în proiectul de regulament este indicat un cost de 10 sau 20 de lei în intervalul orar 08:00 – 17:00. Iar locuitorii din zona istorică a capitalei nu vor fi obligați să achite în afara acestui interval. Pe de altă parte, ne dorim să descurajăm utilizarea parcărilor private”, a conchis edilul capitalei.

Totodată, specialiștii pe domeniul de profil au propus suma de 28 de mii de lei pe an pentru un abonament destinat instituțiilor sau restaurantelor care doresc să rezerve locuri de parcare. Această practică este utilizată în toate capitalele europene.

Taxele propuse se bazează inclusiv pe sondajul realizat în rândul cetățenilor, iar răspunsurile au fost incluse de către experți pentru dezbateri publice.