Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reparația capitală a străzilor Tighina, Alexandru cel Bun și 31 August 1989

   1422

Primăria municipiului Chișinău informează că la începutul lunii aprilie, curent, vor începe lucrările de reabilitare integrală a infrastructurii străzilor Tighina, Alexandru cel Bun și 31 August 1989 din zona istorică a capitalei.

Astfel, pe parcursul săptămânii curente sunt planificate lucrările de pregătire pentru a da start reparației primelor două străzi – Tighina și Alexandru cel Bun. Mobilizarea în șantier a antreprenorilor presupune pregătirea utilajelor și tehnicii, instalarea indicatoarelor și panourilor informative ce vizează zona de lucrări, precum și a regimului de deplasare pe aceste străzi

O informație în acest sens a fost prezentată astăzi în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație.

Potrivit responsabilului până la finele lunii martie vor fi inițiate și lucrările de reabilitare a celei de-a treia artere - str. 31 August 1989. Conform  proiectului strada va fi transformată în „Coridor Verde”. Aceasta presupune schimbarea categoriei din stradă cu prioritate pentru automobile, în stradă pe care pietonii, bicicliștii și automobiliștii au aceleași drepturi. Astfel, urmează a fi efectuate lucrări de lărgire a trotuarului și de amplasare a pistelor pentru bicicliști, din contul îngustării carosabilului. Intersecțiile vor fi securizate prin semafoare și extensii de curbură a trotuarelor.

În context, Primarul General, Ion Ceban a solicitat serviciilor municipale ca  lucrările de reparație să fi executate pe tronsoane, pentru a nu crea disconfort locuitorilor din zona șantierelor, dar și vizitatorilor capitalei.   

E de menționat că lucrările sunt desfășurate în cadrul Pachetului II al proiectului „Reabilitarea străzilor centrale și modernizarea iluminatului public din Chișinău”, finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondului Special de Energie Verde al BERD.

Valoarea totală a proiectului este de 11,8 milioane Euro. Conform contractelor semnate cu antreprenorii câștigători, în urma licitațiilor publice desfășurate, lucrările urmează a fi realizate timp de 18 luni.

Anterior, în cadrul aceluiași Pachet II, pe aceste străzi au fost executate lucrări de reabilitare a rețelelor inginerești subterane de apeduct și canalizare, finanțarea fiind asigurată prin partea de contribuție a municipalității, care a alocat în acest scop 9,5 milioane euro.

Precizăm că în cadrul Pachetului I au fost reabilitate bd. Constantin Negruzzi, str. Vasile Alecsandri și bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Contractele de împrumut cu BERD și BEI au fost semnate în anii 2011-2012 și prevăd finanțarea externă totală de 22 milioane euro, pentru reabilitarea a șase străzi principale și secundare din Chișinău.