Lucrări de reparație și întreținere a infrastructurii rutiere, executate pe parcursul săptămânii: 18-24 noiembrie 2024
Primăria municipiului Chișinău informează că managerii combinatelor școlare care furnizează servicii alimentare în școli au fost convocați joi într-o ședință, prezidată de viceprimarii capitalei Angela Cutasevici și Olga Ursu, unde s-a discutat despre pregătirea procesului de alimentație a elevilor către noul an de studii 2021-2022. Subiectul central al discuțiilor s-a axat pe dificultățile cu care se confruntă întreprinderile responsabile de alimentația școlilor, lipsa de personal și angajamentele față de bugetul de stat și furnizori.
La eveniment au mai participat reprezentanții subdiviziunilor municipale de profil pe domeniul economic și educațional, managerii direcțiilor de educație din sectoare, precum și membrii Consiliului municipal Chișinău, care s-au expus vizavi de subiectul abordat, respectiv pentru identificarea soluțiilor de depășire a problemelor curente cu care se confruntă combinatele școlare.
Viceprimarul Angela Cutasevici a dat asigurări că procesul de organizare a alimentației cu hrană caldă a copiilor din instituțiile de învățământ din oraș va fi asigurat în continuare, iar reprezentanții combinatelor școlare urmează să identifice soluții pentru îmbunătățirea serviciilor de alimentație prestate.
Oficialul a mai menționat că în perioada următoare va fi realizat un studiu de fezabilitate privind îmbunătățirea procesului de alimentație în școli. De asemenea, din luna septembrie, curent, va fi implementat un proiect pilot în colaborare cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) de consiliere și ghidare pe segmentul alimentației publice în instituțiile de învățământ general din municipiul Chișinău. Astfel, specialiștii vor beneficia de instruire în domeniul dezvoltării segmentului de alimentare publică în școli și grădinițe.
Totodată, viceprimarul Olga Ursu a precizat că municipalitatea și-a onorat obligațiunile financiare față de combinatele școlare. Acestea din urmă trebuie să-și eșaloneze restanțele față de bugetul de stat și furnizori, inclusiv cu întocmirea unui plan până la finele anului curent
La rândul lor, reprezentanții combinatelor școlare au comunicat că în perioada pandemică și-au sistat activitatea ceea ce a dus la acumularea restanțelor pentru materia primă contractată de până la întreruperea procesului educațional cu prezența fizică. Mai mult aceștia se confruntă și cu lipsa de personal datorată inactivități, iar una din măsuri pentru redresarea situației este ajustarea de către Consiliul municipal Chișinău (CMC) a normei de alimentație conform cerințelor actuale.
În context, consilierii municipali au îndemnat reprezentanții combinatelor școlare să prezinte calculele necesare pentru a justifica modificarea normei de alimentație și asigurarea calității serviciilor prestate instituțiile de învățământ, pentru aprobarea ulterioară de către CMC.