Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” - la 195 de ani de tradiție și excelență medicală
Primăria Municipiului Chișinău informează că reprezentanții Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare și ai proiectului NONA (New gOvernance for New spAces), au participat, în perioada 11-14 mai 2024, la lucrările conferinței NEBOD (Noul Bauhaus European pentru Regiunea Dunăreană) organizată în orașul Ulm, Germania.
Noul Bauhaus European este o mișcare creativă și transdisciplinară care reunește știința, tehnologia, arta și cultura, abordând provocările ecologice și digitale pentru a îmbunătăți viața și pentru a soluționa problemele complexe ale societății prin colaborare.
Evenimentul a fost găzduit de Școala de Design de la Ulm (HfG), instituție cu o istorie bogată, fondată după al doilea război mondial, pentru a promova valorile democratice ale designului grafic și aplicat, inclusiv pentru a încuraja gândirea liberă în spațiul postbelic german.
Astfel, participanții conferinței NEBOD, au abordat mai multe subiecte referitoare la viitorul regiunii Dunărene, aspecte precum gestionarea tranzițiilor urbane, finanțarea dezvoltării urbane, noile forme de guvernare și implicarea comunităților în transformarea peisajelor urbane, implementarea și impactul politicilor urbane etc.
Totodată, în cadrul discuțiilor s-a pus accentul pe trei piloni principali ai conceptului NEBOD - sustenabilitate, estetică și incluziune, alături de un al patrulea pilon referitor la accesibilitatea spațiilor de locuit, de la construcția de noi clădiri rezidențiale la reutilizarea și conversia celor existente.
La reuniune au participat cetățeni, experți, întreprinderi și instituții care au venit cu noi viziuni de regândire a unui trai sustenabil în Europa și în afara ei. Evenimentul a promovat colaborarea și dialogul, facilitând schimbul de idei și susținând inițiative inovatoare pentru un viitor mai sustenabil și incluziv.
E de menționat că Municipiul Chișinău este partener în cadrul proiectului NONA, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului Interreg Programme Danube Region. Obiectivul principal al proiectului este să dezvolte un nou model de guvernanță multi-nivel pentru integrarea investițiilor verzi în dezvoltarea teritorială durabilă în regiunea Dunării.