Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reuniunea de lansare a Proiectului ”Planificare Strategică – Chişinău – Oraş verde”

   3686

Viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, a participat astăzi, 20 septembrie 2018, la reuniunea de lansare a Proiectului „Planificare Strategică - Chișinău - Oraș Verde" (Green City Action Plan), în cadrul Programului „Orașe Verzi", lansat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Evenimentul a întrunit experți locali și internaționali, reprezentanți ai BERD, reprezentanți ai administraţiei publice locale a municipiului Chişinău, precum şi ai societăţii civile. Proiectul este finanțat de Guvernului Austriei prin intermediul BERD, în cadrul facilității orașelor verzi.

Obiectivul principal al Proiectului „Planificare Strategică - Chișinău - Oraș Verde" (Green City Action Plan) este identificarea priorităților și a acțiunilor privind dezvoltarea durabilă a orașului. Proiectul include 3 etape importante:

-         Analiza situației actuale din municipiul Chișinău, în cadrul căreia se va desfășura un proces intens de colectare a datelor în 5 sectoare, şi anume: transport, energie, alimentare cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide și utilizarea terenurilor. Datele vor fi colectate sub forma unor indicatori ce fac referire la starea mediului și a infrastructurii, dar și a măsurilor și legislației actuale;

-         Prioritizarea provocărilor din municipiul Chișinău, în baza datelor colectate, a analizei tehnice și a consultărilor cu părțile interesate;

-         Definirea unei viziuni și a unor obiective, pe termen scurt și mediu, împreună cu propunerea unor acțiuni pentru a fi implementate pe o perioadă de 5 ani;

-         Implementarea acțiunilor stabilite în Planul aprobat.

Potrivit viceprimarului Nistor Grozavu, proiectul „Planificare Strategică - Chișinău - Oraș Verde" este un exercițiu important pentru administrația publică locală din Chișinău, care va stabili acele provocări majore pe care le are orașul pe domeniul eficienței energetice, apă și canalizare, probleme pe domeniul industrial, asigurarea cu energie termică, managementul deșeurilor. „Autoritățile municipale trebuie să facă o revizuire a planificării urbane, care trebuie abordată de o asemenea manieră, astfel ca Chișinăul - oraș verde, să fie un element prietenos oamenilor", a mai spus Nistor Grozavu.

La rândul său, Angela Sax, directorare a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Moldova, a menționat că Programul „Orașe Verzi" este o inițiativă importantă, cu scopul de a face Chișinăul un oraș verde, nu doar după culoare, ci și pentru mediu și cetățenii săi.

Reprezentantul BERD a remarcat că resursele funciare limitate, alimentarea cu apă și canalizare şi managementul deșeurilor reprezintă cele mai mari problemele de mediu cu care se confruntă capitala. „Astăzi lansăm o inițiativă importantă ce are ca scop de a ajuta dezvoltarea sustenabilă a orașului, prin elaborarea unui plan de acțiuni pentru redresarea situației în domeniu", a afirmat Angela Sax.

În paralel, BERD va acorda susținere în proiecte de eficiență energetică, de reducere a poluării, planificare urbană, managementul deșeurilor şi transport. De menţionat că un prim pas în acest sens a fost făcut încă în anul 2016, odată cu lansarea proiectului „Eficiența energetică și izolare termică pentru clădirile publice", care va contribui la economisirea energiei termice în instituțiile publice.

În cadrul Proiectului „Planificare Strategică - Chișinău - Oraș Verde", Primăria municipiului Chișinău va elabora un plan de acțiuni „Chișinău - Oraș Verde, document care va identifica proiectele prioritare pentru dezvoltarea sustenabilă a capitalei.