Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Rezultatul Forumului oamenilor de afaceri din Chişinău

   1889

Primăria municipiului Chişinău a organizat vineri, 12 martie a.c., primul Forum Economic al oamenilor de afaceri din capitală. După ce a audiat toate propunerile agenţilor economici, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a remarcat că există o deschidere în raporturile dintre agenţii economici şi Primărie. 
Edilul capitalei şi-a exprimat speranţa că această relaţie dintre autorităţile municipale şi reprezentanţii businessului să fie promovată şi să fie una bazată pe corectitudine şi transparenţă. „În continuare, după Forumul de astăzi, trebuie să ne respectăm obligaţiile – Primăria, pe de o parte şi agenţii economici, la rândul lor, să asigure crearea condiţiilor de muncă pentru angajaţi, salarii conform schemei de salarizare, măsurile antiincendiare, salubrizarea şi amenajarea teritoriilor adiacente etc.”, a menţionat primarul general. Dorin Chirtoacă s-a pronunţat pentru un dialog permanent între autorităţile locale şi oamenii de afaceri, pentru a asigura încrederea reciprocă. În acest sens, Primăria va întreprinde acţiunile necesare pentru a soluţiona problemele ce ţin de eliberarea actelor sau a unor refuzuri, ca să poată fi contestate în judecată sau aprobarea în termenii stabiliţi a deciziilor Consiliului municipal Chişinău. 
În aceeaşi ordine de idei, primarul de Chişinău a insistat asupra protecţiei oferită de administraţie agenţilor economici, garanţia securităţii. „Să nu existe presiune, să nu stea agenţii economici cu frica în sân, că vine cineva şi-i ia afacerea”, a spus edilul. „Pentru asta, avem nevoie de multă insistenţă. Avem însă aceleaşi obiective în ce priveşte scopul final. Lucrurile s-au mişcat deja din loc. În prezent, la Primărie, nimeni nu mă poate convinge să renunţ la aceste principii, de la verticalitatea în ce priveşte promovarea corectă a lucrurilor, pentru că există o anumită responsabilitate care nu ţine doar de business, dar care ţine de generaţii întregi de oameni care au luptat pentru ca în R. Moldova să existe o libertate şi să existe o perspectivă pentru fiecare”, a declarat Dorin Chirtoacă. 
În cadrul Forumului agenţilor economici, a fost făcută o prezentare a proiectelor de dezvoltare a oraşului. Printre acţiunile prioritare se numără extinderea reţelelor de apeduct şi canalizare, reabilitarea drumurilor, construirea fabricii de prelucrare a deşeurilor, amenajarea zonei de agrement Valea Morilor, dezvoltarea parcurilor tehnologice etc. La rândul lor, reprezentanţii mediului de afaceri s-au pronunţat pentru crearea unui consiliu economic pe lângă Primărie, cu funcţia de a expertiza proiectele de decizie şi asigurarea coordonării relaţiilor dintre agenţii economici şi municipalitate. De asemenea, oamenii de afaceri au solicitat ca astfel de întruniri să fie organizate cu regularitate. 
În municipiul Chişinău sunt înregistraţi peste 88 mii de agenţi economici. 
Prezentarea rezultatelor social-economice ale municipiului Chisinau, prezentate in cadrul Forumului Economic al oamenilor de afaceri.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău