Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ședință comună a responsabililor municipali și a dezvoltatorilor în construcții privind identificarea și soluționarea problemelor din domeniu

   1922

Primăria municipiului Chișinău a convocat marți într-o ședință comună dezvoltatorii în construcții, pentru a discuta problemele din domeniu. La reuniune au participat: Primarul General, Ion Ceban, viceprimarii Ilie Ceban și Olga Ursu, arhitectul-șef al Chișinăului, Svetlana Dohotaru, responsabili municipali de eliberarea actelor permisive în construcții, pretorii de sector, consilieri municipali, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, experți în protecția patrimoniului public, reprezentanți ai sectorului asociativ și cetățeni ai orașului.   

Edilul capitalei a ținut să remarce că în prezent municipalitatea este în proces de elaborare a documentații urbanistice. Proiectul Strategiei de dezvoltare social-economică și spațială a municipiului Chișinău este spre final de elaborare, iar în câteva săptămâni, documentul va fi supus consultărilor publice. Strategia stabilește direcțiile de dezvoltare a orașului pe mulți ani înainte.

În paralel este anunțată licitație internațională privind achiziționarea serviciilor de consultanță privind actualizarea Planului Urbanistic General. De asemenea, este în proces de actualizare și definitivare Planul Urbanistic Zonal Centru. Anumite PUZ-uri sunt finalizate, altele sunt în elaborare. „Avem ca prioritate PUZ-ul în zona Industrială. Avem oportunități de dezvoltare în zona respectivă. Suntem și în proiectarea străzii Industriale și estimăm să finalizăm aceste proiecte până la sfârșitul anului curent", a precizat Primarul. Municipalitatea are în lucru și un studiu de fezabilitate privind amenajarea albiei râului Bâc, pe un tronson de 19 km.  

În altă ordine de idei, Ion Ceban a menționat că pe agenda de lucru a Primăriei se află un proiect privind automatizarea eliberării actelor permisive și respectiv, diminuarea riscurilor de corupție.

În discursul său, edilul a enunțat mai multe cazuri de edificare a construcțiilor în sectoarele orașului, în lipsa actelor permisive, iar aceste situații provoacă neîncredere în rândul cetățenilor. „Ne propunem instituirea taxelor suplimentare pentru clădirile și șantierele abandonate. Totodată, în caz  de suspendare a actului permisiv pentru o construcție, urmează a fi suspendat și termenul autorizației. În prezent sunt examinate 25 de cazuri cu construcții problematice, care vor fi transmise organelor de control", a mai spus Ion Ceban.

La rândul său, șefa Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, Svetlana Dohotaru, a precizat că subdiviziunea pe care o reprezintă este în proces de reorganizare, iar în noua formulă a Direcției vor fi prezente toate componentele necesare, inclusiv pe domeniul protecției patrimoniului.

Părțile au decis să se întâlnească în acest format odată la 3 luni, cu o ordine de zi stabilită pe problemele constructorilor, iar participanții urmează să formuleze din timp întrebările adresate către autoritățile municipale.