Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Semnarea Memorandumului de Înțelegere între Primăria Chișinău și Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR)

   1027

Primăria Municipiului Chișinău și Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați au semnat marți un Memorandum de Înțelegere, cu scopul îmbunătățirii sprijinului și integrării refugiaților, solicitanților de azil și apatrizilor în comunitatea locală.

Documentul a fost semnat de Primarul General, Ion Ceban, împreună cu reprezentantul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Bertrand Blanc, Representative a. i. UNHCR Moldova.

Cooperarea dintre Primăria Chișinău și Agenția ONU pentru Refugiați va facilita implementarea în comun a unor programe de formare și de consolidare a capacităților orientate către funcționarii publici, OSC și alți actori sociali, axați pe lucrul cu refugiații și problemele de protecție internațională.

Primarul General, Ion Ceban, a declarat că una dintre inițiativele care urmează a fi implementate în urma semnării Memorandumului, este Inițiativa „Orașelor Solidarității”, un concept care are drept scop promovarea protecției și incluziunii refugiaților, solicitanților de azil, apatrizilor și a membrilor comunităților-gazdă în zonele urbane și suburbane.

În prezent, pe teritoriul municipiului Chișinău sunt găzduiți peste 40.000 de refugiați din Ucraina, precum și alte câteva sute de persoane de alte naționalități.

De asemenea, în Capitală sunt aproape 28.000 de persoane cu statut de protecție temporară.