Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primarul general, Dorin Chirtoacă, a prezentat un raport despre serviciul de apă şi canalizare din municipiul Chişinău, în cadrul Forumului investiţional în domeniul Serviciului de Apă şi Apă Uzată în România şi Republica Moldova.
Dorin Chirtoacă a declarat că în acest an, în municipiul Chişinău a demarat un proces vast de extindere a reţelelor de apeduct şi canalizare, cu suport financiar din partea Băncii Mondiale şi a Corporaţiei Financiare Internaţionale, investiţiile în acest sens cifrându-se la 8-9 milioane dolari. Astfel se prevede reconstrucţia unor apeducte principale şi respectiv construcţia unor noi reţele de canalizare, în special în zonele de periferie ale capitalei şi în suburbii.
În acelaşi context, edilul-şef a menţionat că este în curs de elaborare un studiu de fezabilitate în ceea ce priveşte serviciile de apă şi tratarea apelor uzate, în baza unui grant al Uniunii Europene (în cadrul politicilor de vecinătate), iar viitorul document va arăta autorităţilor locale prioritatea investiţiilor de mai departe în serviciul de apă şi canalizare.
O problemă care necesită a fi soluţionată pe parcursul acestui an se referă la creşterea calităţii apei livrate consumatorilor, şi anume prin înlocuirea dezinfectantului. Dorin Chirtoacă a spus că municipiul Chişinău va înlocui metoda de tratare a apei cu clor, prin alţi dezinfectanţi. „Dar pentru acesta mai întâi este nevoie şi de modificarea legislaţiei. Tindem să avem o soluţie modernă în acest sens, şi mai puţin periculoasă pentru consumatori", a subliniat primarul.
După anul 2007, Societatea „Apă-Canal Chişinău" a început să devină rentabilă, spune Dorin Chirtoacă. Totodată, edilul-şef consideră că Regia ar obţine surse proprii substanţiale pentru investiţii (circa 5 milioane dolari anual), dacă ar putea fi soluţionată problema repartizării întregului consum către populaţie (problema diferenţei de volum la contoarele de la branşament şi cele din locuinţele oamenilor).
Referindu-se în special la situaţia Regiei „Apă-Canal Chişinău", edilul capitalei a remarcat că Societatea este deja o companie regională, pentru că asigură serviciul specializat şi în afara municipiului Chişinău, în 8 localităţi, plus la cele 22 din municipiu.
La sistemul de canalizare al SA „Apă-Canal Chişinău" sunt racordate 23 de localităţi din Chişinău şi din localităţile suburbane. Lungimea totală a reţelelor este de aproape 3 mii km (1860 km aprduct şi cca 100 km canalizare), unde necesită reabilitare circa 70 km apeduct şi 60 km -canalizare.
Volumul anual de livrări al SA „Apă-Canal Chişinău" este de circa 50 milioane metri cubi, dintre care 40 milioane metri cubi sunt livraţi consumatoruilor casnici.
Cifra de afaceri pe anul 2010 a fost de 577 milioane lei, iar pierderile tehnologice constituite 2,1-2,3 metri cubi pe oră, pe kilometru. În ultimii ani, prin măsurile întreprinse, pierderile în reţea s-au redus de la 55 la 30 metri cubi anual.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău