Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Situaţia epidemiologică prin gripă în municipiul Chişinău

   2838

În municipiul Chişinău în acest moment sunt înregistrate 30 de cazuri de gripă, confirmate prin teste de laborator. Potrivit Direcţiei Sănătăţii a Consiliului municipal Chişinău, pe parcursul săptămânii trecute în capitală au fost înregistrate şi 813 cazuri de infecţii respiratorii acute.

După cum a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie Luminiţa Suveică, director interimar al Direcţiei Sănătăţii, în ultima lună numărul infecţiilor respiratorii acute şi pneumoniilor este în creştere, dar mai mic comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În acest sezon, îmbolnăvirile de gripă se datorează virusului de tip B şi celui de tip nou A, doar că sub o formă mai uşoară faţă de sezonul trecut. Instituţiile medico-sanitare publice sunt pregătite pentru a face faţă situaţiei, fiind asigurate cu medicamente antigripale, inclusiv preparatul „Tamiflu".  

În context, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a solicitat conducătorilor instituţiilor de învăţământ, subdiviziunilor Primăriei, a întreprinderilor municipale şi societăţilor pe acţiuni aplicarea tuturor măsurilor prevăzute în hotărârile Comisiei Municipale Antiepidemice, ce se referă la profilaxia gripei umane.

Măsurile privind prevenirea răspândirii comunitare a gripei sunt: dotarea grupurilor sanitare ale instituţiilor şi întreprinderilor cu dozatoare cu săpun lichid şi a uscătoarelor de mâini electrice; prelucrarea zilnică (de către conducătorii unităţilor de transport) cu substanţe sanitare a autovehiculelor, cu asigurarea condiţiilor protecţiei mediului ambiant; întreţinerea şi salubrizarea terenurilor tehnilogice pentru transportul public de călători în corespundere cu normele sanitare; acumularea deşeurilor în containere speciale şi evacuarea lor pe parcurs; asigurarea măsurilor necesare de profilaxie şi de igienă în pieţele comerciale de pe teritoriul municipiului. Totodată, se recomandă populaţiei să evite aglomeraţia şi contactul cu persoanele bolnave, să se spele cât mai des pe mâini, să utilizeze măşti şi să se adreseze la timp medicilor, în caz de suspecţie de îmbolnăvire de gripă.

 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău