Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Situaţia în capitală ca urmare a averselor din 30 iunie (AUDIO)

   2390

Primăria Municipiului Chişinău informează că toate serviciile municipale au reacţionat prompt la lichidarea situaţiilor cauzate de ploile de duminică seara, astfel că s-a intervenit, inclusiv noaptea. Acum se mai lucrează în teren la curăţarea străzilor de mâl şi pietriş, la evacuarea copacilor căzuţi, precum şi la salubrizarea zonelor cu arbori doborâţi. În prezent, circulaţia pe străzi este organizată în regim normal.

Pe str. Albişoara, colţ cu str. Ismail, str. Uzinelor, str. Creangă, str. Calea Ieşilor, str. T. Vladimirescu, str. Meşterul Manole etc. au fost  înregistrate probleme privind funcţionarea canalizării pluviale. Totodată, pe str. A. Russo, aseară s-au înregistrat blocaje de trafic vreme de câteva ore, din cauza lucrărilor de reparaţie care au loc în zonă.

În perioada de referinţă, în cartierele de locuit au fost înregistrate 18 cazuri de blocare a canalizării pluviale. Ca urmare au fost inundate circa 100 de apartamente. Alte 22 cazuri se referă la inundarea subsolurilor din blocurile multietajate. Mai mult, din cauza lucrărilor la o mansardă în construcţie din str. Dimo, au fost inundate două scări. La moment, toate cazurile de inundaţii au fost lichidate.

În urma vântului puternic din seara trecută, au fost înregistrate 22 cazuri de căderi de arbori, drept consecinţă au fost deteriorate 7 automobile. În continuare se intervine pe adresele indicate de cetăţeni.

În urma ploii de duminică, râurile Bâc şi Durleşti s-au revărsat din albie pe câteva porţiuni. Totodată, lacul „Valea Morilor" s-a umplut şi s-a revărsat, cantitatea de apă ridicându-se cu circa 2 metri. În prezent, volumul de apă din bazin depăşeşte cu 1 m norma prevăzută. De asemenea, în zona Circului, s-a prăbuşit un perete de sprijin al bd. Renaştrerii.

E de menţionat că precipitaţiile căzute în Chişinău în urma averselor de duminică au constituit circa 70 l/m², în sectorul Botanica, ceea ce reprezintă norma medie lunară multianuală, iar în sectoarele Buiucani, Râşcani şi Ciocana - cantitatea de precipitaţii a fost de 140 l/ m² - dublul normei lunare.

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a solicitat tuturor serviciilor să intervină în continuare, adresă cu adresă, spre diminuarea consecinţelor inundaţiilor şi ploilor torenţiale din ultima perioadă. Totodată, Primăria Chişinău face apel către cetăţeni, în special, posesorii de automobile, să evite deplasarea pe vreme ploioasă pe străzile cu risc sporit de inundaţie, precum Albişoara, Uzinelor, Calea Ieşilor etc.

Mâine va avea loc şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a municipiului Chişinău, la care vor fi stabilite pagubele pricinuite oraşului Chişinău, cât şi suburbiilor, în urma ploilor din 30 iunie şi 1 iulie 2013.

 

Audio: Dorin Chirtoacă - probleme canalizare pluvială

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău